Nytt

Iraks regjering har planer om å tilby USA baser i landet og investeringspreferanser, i bytte mot et langvarig militært nærvær. Et langsiktig amerikansk nærvær vil skape forutsigbarhet. De ulike fraksjoner slipper å tenke worst-case scenarier hvor de står alene.

Representanter for to regjeringspartier luftet ideen for AP. Planene er konkrete nok til at man tenker å ha en avtale i boks innen juli neste år. Det er konkrete planer om at USA beholder 50.000 soldater i Irak permanent.

En slik avtale vil være et alvorlig slag for Syria og Iran, som inntil for kort tid siden utbasunerte at USA har tapt i Irak og må trekke seg tilbake med halen mellom bena.

Et amerikansk nærvær vil gi Irak ryggdekning til å holde en viss avstand fra Iran. Sunniene frykter ellers iransk innflytelse.

En amerikansk avtale vli ikke bare en stor seier for president George Bush. Det vil også bety en varig endring av hele maktblansen i Midtøsten.

The two Iraqi officials, who are from two different political parties, spoke on condition of anonymity because the subject is sensitive. Members of parliament were briefed on the plan during a three-hour closed-door meeting Sunday, during which lawmakers loyal to radical cleric Muqtada al-Sadr objected to the formula.

Preferential treatment for U.S. investors could provide a huge windfall if Iraq can achieve enough stability to exploit its vast oil resources. Such a deal would also enable the United States to maintain leverage against Iranian expansion at a time of growing fears about Tehran’s nuclear aspirations.

Irakerne tenker fremover, og det første de vil bli kvitt er FNs overoppsyn med Irak. De vil gå med på at Sikkerhetsrådet forlenger den flernasjonale koalisjonens mandat for ett år til, dvs. 2008. Men samtidig vil de at FN opphever alle sanskjoner mot Irak. Irakerne tenker å stå på egne ben.

Det hører med til historien at NRKs versjon i morgennyhetene tirsdag er at Irak ønsker utenlandske styrker ut av landet. NRKs ønske om å gi USA «a bloody nose» overskygger og gjør at de ikke lenger greier lese en melding for hva den er. Og denne var viktig.

Iraqis may offer US deal to stay longer