bildet: Medlemmer av den spesielle Counter Terrorism Service (CTS) inspiserer et hus i Vest-Mosul 20. juli. Det er mange muligheter til å intimidere, trakassere og forfølge i tilstandene som råder i Mosul. USAs nærvær er begrenset. Det er irakerne som er herrer i eget hus.. Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters/Scanpix

Menneskerettsorganisasjonene kritiserer USA for overgrep irakiske enheter begår, uten hensyn til kontekst. Hvor stor innflytelse har USA over dagens Irak? Det finnes en annen makt som har langt større innflytelse, som langt på vei bestemmer: Iran.

Maktforholdene har endret seg radikalt siden Obama trakk alle amerikanske soldater ut i 2011. Nå er det ikke lenger USA som calls the shot. Det er Iran. Iran styrer de store militsene som kjemper sammen med hæren og som sunnier er livredde. Å snakke om USAs ansvar uten å nevne Iran, er meningsløst.

Human Rights Watch kritikk gjelder overgrep begått i Mosul:

– USA må forsikre seg om at de ikke lenger bistår den irakiske enheten som er ansvarlige for denne bølgen av henrettelser, og de må også skrinlegge alle planer om framtidig støtte inntil disse grusomhetene er etterforsket på skikkelig vis, sier Sarah Leah Whitson, som leder Human Rights Watchs virksomhet i Midtøsten.

– På bakgrunn av de omfattende overgrepene irakiske styrker står bak, og den irakiske regjeringens elendige oppfølging av dem, bør USA virkelig ta samarbeidet med irakiske styrker opp til ny vurdering, sier hun.(ntb)

Irakiske overgrep er ikke noe nytt. Over 600 mann er forsvunnet etter at regjeringshæren gjenerobret Fallujah. Ingen aner hvor de er.

Menneskerettsorganisasjonen krever at USA straks stanser all støtte til den irakiske hærens 16. divisjon, som ifølge dem har stått bak en rekke likvidasjoner av krigsfanger i Mosul. (ntb)

Hva skjer hvis USA følger rådet? Hvem vil overta? Iran. Hvor mye bryr Iran seg om Human Rights Watch?

Faktum er at IS’ redsler har endret skalaen for hva som aksepteres. Irakiske overgrep blekner i forhold og derfor er det vanskeligere for HRW å vinne frem, både overfor USA og verdensopinionen. En større politisk musikalitet ville gjort seg.

Rent juridisk kan Kongressen tvinge administrasjonen/Pentagon til å reagere:

Menneskerettsorganisasjoner minner om at den såkalte Leahy-loven i USA forbyr det amerikanske forsvaret å gi militærhjelp til utenlandske styrker, dersom det foreligger troverdige beviser for at de har gjort seg skyldige i brudd på menneskerettighetene og det ikke blir gjort noe for å stille de skyldige til ansvar. (ntb)

Men etter IS og Iraks oppsmuldring er skalaen for hva man reagerer på endret. Man må ta hensyn til det hvis man ønsker å oppnå noe, og ikke hamre løs på USA omtrent som i gamle dager.

Det er en ny tid.

Norge har også vært involvert:

Norge har siden 2015 deltatt i den USA-ledede koalisjonen og rundt 60 norske soldater deltar i opptreningen av irakiske styrker Anbar-provinsen i Irak. (ntb)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂