Feature

yangoon.jpg

Den største demonstrasjojen noensinne gikk gjennom Burmas hovedstad Rangoon (Yangon) søndag. Også vanlige mennesker slutter seg til. Munkene legger ikke lenger skjul på at de vil styrte juntaen.

About 20,000 people led by Buddhist monks demonstrated against Myanmar’s military junta Sunday, in what has quickly become the largest anti-government demonstrations since the failed democratic uprising in 1988.

The 10,000 monks marched from Yangon’s famous Shwedagon Pagoda to the nearby Sule Pagoda before passing the U.S. Embassy, witnesses said. Monks shouted support for detained democracy leader Aung San Suu Kyi, while the crowd of 10,000 protected them by forming a human chain along the route.

It was the sixth straight day monks have marched in Yangon, and came a day after they were allowed to walk past Nobel Peace Prize Laureate Suu Kyi’s compound in a symbolic gesture of support. Their activities have given new life to a protest movement that began a month ago after the government raised fuel prices.

A monk gave a speech Sunday calling for Suu Kyi’s release and national reconciliation before the monks set off from the Shwedagon Pagoda, the witness said.

The protest was the largest in the latest series to erupt in Yangon.

Det begynte med protester mot dramatiske prisøkninger på drivstoff, som fikk selv vanligvis redde burmesere til å gå ut i gatene. Nå har buddhist-munkene tydeligvis bestemt seg for å være folkets redskap. De er de eneste som er organisert nok til å utgjøre en trussel mot generalene.

Til forskjell fra tidligere protester når informasjonen denne gang ut til omverdenen. Det kan vise seg å få stor betydning. Juntaen hadde lagt et hermetisk lokk på informasjon fra Burma, som også omfattet internett. Men på to år har det skjedd en revolusjon. Dagens Nyheter kan fortelle at det er et amerikansk firma som har skaffet burmeserne software som gjør det mulig å omgå sensuren.

Vad som hänt sedan dess är att även burmeser lärt sig använda så kallade proxyservrar, krypterade mejl och andra nya verktyg som gör censuren tandlös.

Inte för att burmesen i allmänhet äger en dator, det är en enorm kostnad i ett land där genomsnittsinkomsten ligger på 175 dollar om året, men desto fler internetkaféer har slagit upp. De ligger i ofta i undanskymda lokaler. Utifrån är det svårt att se vilken verksamhet som pågår där inne.

Alla de kaféer som Asia Times den senaste månaden besökte i landet var utrustade med utländska moderna verktyg för att ta sig förbi censuren.

«Med hjälp av personalen vid internetkaféerna gick det lätt att koppla upp sig till internet mot omvärlden, inklusive tillgång till annars blockerade och kritiska nyhetskällor», skriver Shawn W Crispin i en rapport.


Munkarna vill störta regimen