Nytt

En lokal taliban-gruppe har sprengt tolv musikk- og videobutikker i Nord-Waziristan i Pakistan. Sprengningene er et ledd i islamistenes forsøk på å kontrollere området som grenser mot Afghanistan.

Taliban-gruppen har utlyst et forbud mot å selge CD`er og kassetter, samt musikk på offentlige transportmidler. Det eneste som skal være tillatt er såkalt jihadvennlig musikk, salmer, prekner eller musikk som promoterer hellig krig.

Ifølge lokale musikkbutikkeiere i hovedstaden Miran Shah ble de i løpet av forrige oppsøkt av væpnede menn som truet dem til å stenge musikksalget.

– De kom til oss og sa: det er ikke lov til å selge musikk, kassetter eller cd-er. De krevde at vi måtte stenge butikkene våre, eller så ville de straffe oss, sier butikkeier Omar Jan til AP.
En anonym butikkeier forteller AP at han nå kommer til å følge kravene og bare selge jihad-musikk.

– Folk er redde, sier han.

Ødeleggelsen av de tolv butikkene er ikke det eneste fremstøtet islamistene har iverksatt. I forrige uke ble det satt opp veiblokkader hvor bevæpnede menn stoppet biler og busser og konfiskerte kassetter og cd`er, som ble knust på stedet.
Passasjerene fikk også ordre om å fjerne musikkringetoner fra mobiltelefonene sine.

Nord-Waziristan har litt over trehundre tusen innbyggere og i september 2006 inngikk pakistanske myndigheter en fredsavtale med regionens taliban-vennlige stammeledere. Det gjorde slutt på en to år lang væpnet konflikt som var utløst av de pakistanske myndighetenes jakt på Al-Qaeda-medlemmer i fjellområdet. I følge fredsavtalen skulle Pakistan minske det militære nærværet hvis stammelederne avsto fra terroristaktiviteter.

Nå diskuteres det om avtalen har ført til at Taliban har fått et hardere grep om Nord-Waziristan.
Innenriksministeriet i Islamabad har uttalt at det er opp til de lokale myndighetene i provinsen å etterforske sprengningene.

– Vi håper og forventer at myndighetene vil ta grep og stoppe denne trusselen, sa Javed Iqbal Cheema.

Dagbladet: Sprengte tolv platebutikker