Nytt

Den pakistanske regjeringens fredsavtale med Taliban i Swat-dalen fra februar har kollapset, og det er ventet at Pakistans hær vil sette inn en voldsom motoffensiv mot Taliban de nærmeste dagene. Myndighetene i den nordvestlige grenseprovinsen anslår at minst 500.000 mennesker vil flykte fra Swat-dalen.

De to siste dagene har det pågått kamper i den største byen i Swat-området, Mingora, der Taliban er i ferd med å befeste sin makt. De islamistiske ekstremistene skryter av at de kontrollerer 90 prosent av det strategisk viktige distriktet.

Khushal Khan, øverste administrator i Swat, sier Taliban-krigere er i ferd med å minelegge området. Øyenvitner forteller om militante med sine karakteristiske svarte turbaner som står plassert på nesten hvert gatehjørne og på taket av alle høye bygninger.

– Alt vil bli bra bare våre ledere slutter å bøye seg for Amerika, sier Taliban-talsmann Muslim Khan til AP.

Khan gjorde det også klart at den knapt tre måneder lange fredsavtalen har vært død helt siden operasjonen i Buner.

Holder sivile som gisler

For snart to uker siden inntok flere hundre Taliban-krigere Bunder-distriktet, som ligger bare ti mil fra hovedstaden Islamabad. Etter et møte med lokale myndigheter varslet Taliban overraskende tilbaketrekking.

Men senest i går kom det beskyldninger om at Taliban holder 2000 innbyggere i Pir Baba som gissel for å stoppe framrykkingen til den pakistanske hæren. Pir Baba var et av de første stedene som Taliban tok kontroll over da de rykket inn i Buner. Taliban har fortsatt kontrollen, på tross av at hæren har satt inn stridsvogner, helikoptre og kampfly.

Bare de to siste dagene har Taliban angrepet en militærkonvoi, halshugd to soldater, innført portforbud og sprengt en gutteskole og en politistasjon i lufta.

Taliban har også ranet en butikk drevet av FNs matvareprogram i Swat. Krigerne tok med seg 217 sekker med hvete og 400 kanner med olje, skriver den pakistanske avisa The Dawn.

Innbyggere evakuerer Mingora med de eiendelene de klarer å få med seg, og på overfylte busser forlater de byen på vei til nyopprettede spesialleire:

– Situasjonen er svært spent, sier Ziauddin Yusufzai, en skolelærer bosatt i Mingora. Også han planlegger å komme seg ut av byen.

Andre innbyggere forteller til The Guardian at Taliban har plantet eksplosiver under broer og langs veiene inn til Mingora, som ledd i forberedelsene på et storangrep fra pakistanske styrker.

I februar inngikk den pakistanske regjeringen en våpenhvile med Taliban og gikk med på innføringen av Sharia-lover i håp om stanse angrepene fra den ekstremistiske organisasjonen. I stedet førte våpenhvilen til at Taliban rykket frem og inntok Buner – et distrikt som bare ligger 10 mil fra landets hovedstad Islamabad.

Innbyggerne i Swat står nå foran det vanskelige valget mellom Taliban-styre eller en blodig militæroperasjon fra hærens side.

De trodde innføringen av sharia skulle gi bedring og håp i det lutfattige nordvest.

– Det er en oppfatning av at Taliban har en annen agenda. De ønsker makt. Det er det folk snakker om her, sier Yusufzai.

Mens situasjonen tilspisser seg og kampene hardner til, er president Zardari i Washington for å be om en femårig økonomisk hjelpepakke på 7,5 milliarder dollar.

Med på kjøpet får trolig den pakistanske presidenten klar beskjed om å hamle opp med islamistene på i Swat.

Dagbladet: – Har halshugd soldater, innført portforbud og sprengt en gutteskole