Nytt

Rasende ungdommer kastet stein mot Venstres nestleder Olaf Thommesen da han besøkte forstaden Mureaux i Paris, et av flere forsteder hvor omfattende opptøyer fant sted i november 2005. Thommesen er i Frankrike for å tilegne seg erfaringer om integrering og innvandring, og opplevde møtet med de voldelige demonstrantene som skremmende og ubehagelig.

– Stemningen var spent. Men jeg skjønner på en måte reaksjonene deres. De opplever en ekstrem følelse av håpløshet og depresjon, og så kommer vi og titter på, som om det var en dyrehage, sier Thommessen til VG som var med ham på turen.

Nestlederen i Venstre mener flere steder i Oslo står i fare for å utvikle seg på samme vis som forstedene i Paris, og vil anvende franske erfaringer for å forhindre lignende tilstander i Norge.

– Det er tilstander som dette vi må prøve å forhindre i Norge. Her ser man hva som lykkes og hva som mislykkes, sier han og viser til tiltakene med å rive store blokker og erstatte områdene med urbane åpne løsninger som skal hindre ghettofisering.

– Noen skryter av det, mens andre kritiserer at flere tusen blir tvangsflyttet fra sine hjem. Dette viser at man ikke bare kan fylle blokker med familier. Det er mange steder i Oslo som står i fare for å kunne sammenlignes med områder som dette, sier Venstre-nestleder Olaf Thommessen.

Venstre har markert seg som motstandere mot regjeringens varslede innstramninger i norsk innvandringspolitikk generelt, og forslaget om aldersgrense og tilknytningskrav i forbindelse med ekteskap spesielt.

Dagbladet.no: Rasende demonstranter angrep Thommessen