Bilde: Den tidligere voldsdømte kickboksingstreneren Farid Chahade er en av meglerne mellom gjengene i Nørrebro i København.

Farid Chahade tok initiativet til meglingen, som foregikk i lukkede rom i parallellsamfunnet. Det er i moskeene det skjer. Farid Chahade samlet imamene:

– Jeg samlet alle imamer i København, og vi snakket sammen under fredagsbønnen. Vi ville hjelpe foreldrene med å snakke med sine barn.

Daglig kommer det nyheter som viser en utvikling mot parallellsamfunn i de nordiske land. Den danske hovedstaden var i fjor preget av flere skyteepisoder i forbindelse med rivalisering mellom kriminelle gjenger. Nå har det såkalte muslimske sivilsamfunnet blitt trukket inn for å megle mellom gjengene – imamer og foreldre fra moskeer i København. Til tross for at det siden har vært rolig, er ikke den danske regjeringen enig i tiltaket. De liker ikke at meglingen foregår via imamer.

– Vi vil ikke føre dialog med gjengene eller gå via imamene. Vi vil ikke ha megling via dem i parallellsamfunnet. Meglingen skal utføres av den danske ordensmakten, slik at dansk lov gjelder i området. Nå skal en jernhard politiinnsats sørge for at parallellsamfunnet ikke lenger styres av lokale autoriteter, sier Mads Fuglede, folketingsleder i det borgerlige regjeringspartiet Venstre.

Svt.se har snakket med leder av Stockholmspolisens satsing overfor organisert kriminalitet, Gunnar Appelgren. Han er lite begeistret for ordningen. Appelgren er tydelig: Skal man lykkes med å forandre forholdene i forstedene og bekjempe gjengkriminaliteten, må politi, næringsliv og andre stå sammen. Men det innebærer ikke megling. Da blir det et parallellsamfunn, en annen rettsordning, sier Appelgren.

«Det er et opgør mellem banden Loyal To Familia, der udspringer fra Blågårdsplads på Indre Nørrebro, og Brothas fra Mjølnerparken på Ydre Nørrebro, der er hovedårsag til det store antal skyderier i København», skrev Dansk Radio i august 2017. Loyal To Familia (LTF) har vokst frem over store deler av Danmark og har også vunnet innpass i Sverige. De rekrutterer stadig.

Danmark Radios rettskorrespondent Trine Maria Ilsøe har satt seg grundig inn i bandeproblematikken. Denne informative videoen er det verdt å få med seg:

 

Norsk og svensk politi har mye å lære av de erfaringene danskene har gjort seg. Etter LTF-ekspansjonen i Danmark sto Sverige for tur. Norge er nestemann.

De kriminelle «gjengene» som det snakkes om, er ikke lenger små og tilfeldige grupperinger, men godt organiserte kriminelle nettverk. Med mindre politiet setter inn større ressurser mot disse i Norge, vil utviklingen gå mot tilstandene i Nørrebro, hvor tilfeldige forbipasserende blir skutt. Vi trenger flere lokale politistasjoner i Oslo øst. Sentralisering av politiets ressurser kan ikke forebygge kriminalitet i parallellsamfunnene. De er nødt til å være til stede – hele tiden.

svt.se   dr.dk

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂