Når lederen – eller “presidenten” som han ynder å kalle seg, Shuaib Khan, fremstilles i retten, møter medlemmene frem, både for å vise støtte og for å intimidere aktorat, dommere og ikke minst vitner. Foto: Jens Astrup / NTB scanpix

Gjengen Loyal To Familia, LTF, er den eneste gjengen som er blitt forbudt i Danmark. Det er det en grunn til og problemene er ikke over. Nå angriper gjengmedlemmer fengselsansatte på jobb og privat. LTF utfordrer i realiteten statens voldsmonopol.

At gjengen er forbudt betyr ikke at den er oppløst. Tillitsvalgte tror angrepene på deres medlemmer er styrt fra toppen.

Det første slag kom ud af det blå.

Termokanden knaldede mod fængselsbetjentens baghoved, og da hun vendte sig om, ramte en knytnæve hende i ansigtet.

En kollega forsøgte at gribe ind, men hun blev også slået ned af den indsatte. Få sekunder forinden havde Loyal to Familia-bandemedlemmet stilfærdigt bedt om at få fyldt sin termokande med varmt vand til te eller kaffe.

Der var ingen forudgående konflikt. Angrebet var tilsyneladende uden motiv.

Et så alvorlig angrep – det forårsaket kjevebrudd – er selvsagt ment å skremme de ansatte. Det er ikke bare et angrep på den enkelte, men på fengselsvesenet og den øverste myndighet.

Men det har tatt lang tid for den danske stat å innrømme at de har grupper på dansk jord som forsøker å skaffe seg ikke bare indre kontroll, men også territoriell kontroll. Vi ser det samme over hele Vest-Europa: Kriminelle og klaner ønsker ikke representanter for myndigheter overhodet i sine områder. De vil kun ha pengeoverføringene, men det skjer elektronisk.

Slik får ordet parallellsamfund en dypere og mørkere betydning.

Koblingen mellom kriminalitet og etniske grupper er den mest følsomme for politikerne. De vil helst ikke snakke om at de mister kontrollen over deler av samfunnet. De skylder på at de ikke vil skremme borgerne, men i virkeligheten er det seg selv de beskytter. Folk som bor i disse områdene vet hva som foregår.

Danske medier har vært mye flinkere enn norske til å rapportere om gjengene. Men også de har hemninger mot å fortelle den hele og brutale sannhet. Det kommer i brokker og så må man selv sette dem sammen.

Loyal to Familia var ved å bli et stort sikkerhetsproblem. De reiste rundt i Danmark og oppsøkte skoler i frikvarter og bød nysgjerrige elever på kafé.

Lojaliteten var sterk og lederen nådløs og brutal. Som 30-åring hadde Shuaib Khan dommer på 12 år bak seg. Shuaib Khan intimiderte også pressen. Det finnes ingen bilder av ham.

I november 2018 ble LTF forbudt og Khan utvist i seks år. I januar 2020 ble den endelig bekreftet. Men Khan styrer gjengen fra utlandet, i likhet med Young Bloods-lederen. I januar 2020 anslo politiet at LTF hadde 79 medlemmer, hvorav halvparten satt i fengsel.

40 innsatte kan gjøre ganske mye kvalm hvis de opptrer i flokk.

Grunnen til volden mot fengselsansatte er at LTF krever å få sone sammen. Det har rockergrupper tidligere fått lov til. Grunnen var den store nordiske gjengkrigen mellom Hells Angels og Bandidos. Medlemmene gikk løs på hverandre i fengsel og man valgte derfor å samle og skille dem. Men LTF er farligere. De viser større grenseoverskridende atferd.  Hvis LTF fikk lov å sone sammen ville fengslet fungere som deres bastion. Det ville ikke vare lenge før de også kontrollerte vaktene.

Såpass forstår også danske politikere.

Indsattes voldelige overfald på betjente i landets fængsler og arresthuse er steget år for år, og som en erfaren – og selv voldsramt – fængselsbetjent siger til Berlingske, bliver angrebene »grovere og grovere«.

Dan Bjerregaard er tidligere medlem av København-politiets bandeenhed og jobber nå for Ekstrabladet:

»Normalt, når der er konflikter mellem indsatte og betjentene i fængslerne, er der gået noget forud, men det er tydeligt, at de her overfald er orkestreret af ledende medlemmer af banden,« siger Dan Bjerregaard, som står bag den aktuelle podcast, Bandeland, om LTF.

Fængselforbundets medlemmer er de som merker volden direkte på jobben og blir arbeidsuføre av den.

Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, er ikke et sekund i tvivl om, at volden er en bevidst LTF-strategi.

»Jeg mener, det grænser til, at de har erklæret krig mod Kriminalforsorgen, og der er det så mine kolleger, frontpersonalet, der står for skud, fordi det er dem, der låser celledøren op,« siger Bo Yde Sørensen, som også har hørt teorien om, at det er en konsekvens af, at LTF ikke fik sin vilje og egen afdeling i fængslerne.

»Jeg skal ikke kunne sige, om det har noget på sig. I dag sidder LTF-medlemmerne på særlige afdelinger for negativt stærkt styrende indsatte – altså dem, der slet ikke kan finde ud af at sidde i fængsel,« siger Bo Yde Sørensen.

Det er en stund siden danske medier begynte å rapportere om vold mot fengselsansatte. Ikke bare på jobb, men også privat: De ble oppsøkt på privat adresse og angrepet. Det sier seg selv at dette smadrer en families trygghet.

»Vi taler om særdeles grove overfald på mine kolleger. En mandlig kollega, som bliver stukket i maven med kniv foran sit hus. En anden bliver slået i ansigtet udenfor sit barns daginstitution … Det her kan ikke fortsætte,« siger Bo Yde Sørensen.

Det er en god stund siden disse episodene. Politikerne later som de ikke forstår at dette er et direkte angrep på statens voldsmonopol.

Problemet er at politikerne ikke helt klarer eller orker å se problemet i sin fulle bredde. De er hele tiden flere skritt på etterskudd.

Når justisminister Nick Hækkerup (S) blir spurt om myndighetenes reaksjon, svarer han at de som forøver grov vold blir fratatt rettigheter som varmt vann og kaffe, eller sosialt samvær.

Tror han selv det hjelper?

Han innrømmer at det er snakk om “typer som ikke kan sosialiseres”.  Vi ser “typene” i alle land med store innvandrerbefolkninger. Problemene vokser til de vokser politikerne over hodet.

 

Forbudt bande terroriserer fængselsansatte: Smækkede termokande i nakken på betjent og slog hende i ansigtet

 

Kjøp Islamismen i Sverige her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.