Nytt

NATOs reaksjonsstyrke på 25.000 mann var operasjonsklar i november. Flere land, blant dem Danmark og USA, går inn for å sende den til Afghanistan for å avhjelpe underskuddet på stridende. Frankrike og flere andre NATO-land går imot.

Forsvarsminister Søren Gade (V) vil under mødet i dag fremføre for sine kolleger, at styrken er meningsløs, hvis man ikke bruger den, og at betingelserne for en udrykning kan blive så snævre, at den intet er værd. Gade mener, at det er svært at forklare offentligheden, at NATO har en udrykningsstyrke, men at et par lande kan blokere for, at den bruges i Afghanistan.

»NATO Response Force er skabt for at blive brugt, ellers giver det ingen mening. Jeg er enig med USA. Hvis man ikke bruger styrken, er den på længere sigt ubrugelig « sagde Søren Gade torsdag aften til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hva sier Norge? Norge ønsker ikke å lide tap og sitter oppe i nord. Men prisen for å si nei vil bli stadig høyere.

Man må spørre seg om ikke det at man kvier seg er uttrykk for noe mer enn en avgrenset situasjonsvurdering, og heller er en holdning som vil unngå åpen konflikt, både hjemme og ute. Men da er det vanskelig å delta i en forsvarsallianse som befinner seg i krig.

Dyb splid om NATOs udrykningsstyrke