I Storbritannia har en muslimsk utdanningsorganisasjon tilbudt seg å betale rettshjelp for en skole som er blitt saksøkt for å ha nektet en 12-åring å bære niqab. Skolen har selv ikke råd til å betale en kostbar rettssak som kan komme opp i fem millioner kroner.

In an unprecedented move, the Muslim Educational Centre of Oxford (Meco) has written to the head teacher to say it is prepared to contribute to a fighting fund.

Taj Hargey, Meco’s chairman, said he was also willing to organise a campaign among Muslims nationally to resist «this largely Saudi-driven campaign to make the niqab a compulsory requirement for Muslim women».

To søstre av eleven har tidligere fått bære niqab, men nå har skolen skjerpet reglementet. Den tillater hijab, men ikke niqab, av pedagogiske og sikkerhetsmessige grunner. Det reagerer faren på, og har gått til sak. Lokale myndigheter støtter skolen moralsk, men ikke økonomisk.

En domstol skal torsdag vurdere om saken skal gå for retten. Det kan i så fall bli en uhyre dyr affære for skolen. Faren får rettshjelp av menneskerettsgrunner. Skulle skolen tape vil det kunne annullere lignende regler for klesdrakt på skolen.

A court on Thursday is due to decide whether the school’s decision not to allow the pupil, aged 12, to wear the veil should go to a full judicial review. The school, which already allows girls to wear head scarves called hijabs, drew the line at the niqab, which covers the whole face except the eyes.

It is insisting that the family accepts the uniform policy but the father has been given legal aid to fight a human rights case.
..
If the court allows the case to proceed, the school may be forced to back down, potentially rendering any policy on uniform unenforceable at any school threatened with legal action.

The case is complicated because the girl’s sisters were allowed to wear the niqab when a different head was in charge. A new policy has been introduced which the father is challenging. The girl has not been excluded, but has been out of school since early October.

Det er interessant at en muslimsk organisasjon vil trekke en grense overfor salafist-retningen innen islam som krever full tildekking.

In his letter to the school, Dr Hargey said the father’s insistence on his daughter wearing the niqab was a «non-Islamic imposition upon your institution».

He added: «We are strongly committed to offering you our full and unequivocal support in banning face-masks at school. We trust that you will continue to resist any move to implement this kind of minority ethnic obsession, which has no foundation whatsoever in the transcendent sources of Islamic law.»

Dr Hargey said that since the school’s dress code already allowed the option for Muslim girls to wear the hijab, there was no need for full-face covering.

Muslims to pay school’s legal fight to uphold niqab ban

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂