Kommentar

En 400 siders senatsrapport slår fast at det ikke var noe samarbeid mellom Al Qaida og Saddam. Dermed er det slått nok en spiker i den kista som heter «grunnlaget for å gå til krig».

Det er ikke funnet masseødeleggelsesvåpen, og Saddam prøvde ikke å starte opp igjen atomprogrammet.

The Senate Intelligence Committee said today that there is no evidence that Saddam Hussein had prewar ties to Al Qaeda and one of the terror organization’s most notorious members, Abu Musab al-Zarqawi.

The report, sure to intensify the debates over terrorism and the Iraq war before the November elections, contains dozens of pages of findings about the former Baghdad dictator and the terrorists who plotted and carried out the Sept. 11 attacks, and finds that they had little in common.

«Saddam only expressed negative sentiments about bin Laden,» the former Iraqi foreign minister, Tariq Aziz, told the Federal Bureau of Investigation when he was asked about Osama bin Laden, Al Qaeda’s leader.

As for the cliché that «the enemy of my enemy is my friend,» Saddam Hussein has told interrogators since his capture in December 2003 that his government had not cooperated with Mr. bin Laden. «He specified that if he wanted to cooperate with the enemies of the U.S., he would have allied with North Korea or China,» says a passage in the nearly 400-page report.

Fordi Bush-administrasjonen handlet på et grunnlag som viste seg ikke å stemme, er det vanskeligere å få oppslutning om det positive programmet: demokratisering av Midtøsten.

Kritikerne fester seg ved at Bush-administrasjonen lot oppfatningen feste seg at Saddam hadde noe med 911 å gjøre. Flere hevder at Bush-folkene selv trodde det etter 911. De kunne ikke tro at en uavhengig gruppe kunne ha gjennomført noe så stort.

nytimes