Kommentar

For et par uker siden gikk en gjeng sorte afrikanere (de kalles slik for å kunne atskilles fra nord-afrikanere av arabisk herkomst) gjennom den jødiske bydelen Marais i sentrum av Paris og ropte «Død over jødene!». Gjengen kaller seg Tribu-Ka og forfekter rasistiske holdniger overfor ikke-sorte. Lederen, Kemi Seba, er tidligere leder for Nation of Islam i Paris og har vært dømt for rasistisk hets.

Tribu-Ka, an organisation created in December 2004 is opposed to all contacts between blacks and non-blacks.

In February 2005 a dozen young men and women claiming to be part of the Tribu-Ka infiltrated a meeting of the Jewish-black friendship association and vigorously advised the Jews to cease all contacts with their «Khemite brothers».

They also accused the Jews of being the descendants of slave-traders, an accusation repeated by controversial comic Dieudonne Mbala Mbala, who is one of Tribu-Ka see as an inspiration.

Frankrikes innenriksminister, Nicholas Sarkozy, besøkte senere Marais for å markere sin avsky mot hendelsen. Han er ikke den eneste som besøkte området. Hvite høyreekstremister lusket også rundt, men visse uenigheter angående den rasemessige overlegenheten knyttet til henholdsvis hvit eller sort hudfarge ser foreløpig ut til å ha hindret formelt samarbeid mellom hvite og sorte ekstremister.

Jødiske innbyggere i Paris er lei av truslene fra ekstremistene, enten de kommer fra nynazister, Tribu-Ka eller jihadister. Jødiske butikk- og caféeiere kritiserer politiet for alltid å komme for sent når de ringer og ber om hjelp mot trusler og hærverk.

Sarkozy har uttalt at han ønsker å skjerpe regelverket når det gjelder straffeforfølgelse av slike grupper. Det er vel heller få som mener at det vil ha noen effekt. Politiet ser ut til å ha gitt opp:

Outside the ORT school, where the minister met with residents, a dapper gray-haired shop owner said, with dignified regret, «It’s over for Jews in France.» And added, «The police told me . . . they said it’s over for us . . . they can’t handle this problem. . . . It’s too late.»

Enkelte jødiske ungdommer er av den oppfatning at det eneste som hjelper er for jøder å danne selvforsvarsgrupper:

Formed in 2000, the Jewish Defense League – which has no ties to the U.S. Jewish Defense League – groups about 100 to 150 Jewish teens and young men to protect their community, experts say.

«Jews are fed up,» said a league member named Maxime who refused to give his full name, saying he feared for his safety. «We’ve been nice for 30 years. Now, we gather and fight back.»

Om politi og myndigheter synes å mangle vilje eller mot til å ta tak i problemene, har de siste årenes hendelser ført til økt sympati for jøder og israelere og mer negative holdninger til muslimsk forstadsungdom som foretrekker å bruke tiden til å vandalisere og ødelegge fremfor å gå på skole. Car-B-Q-sesongen er på ingen måte over, selv om tallet på brennende biler nå er nede i noen titalls pr. natt. Franske borgere er skremt over den destruktive aggressiviteten blant jihadistene; terrorisme er ikke lenger noen som bare rammer israelere og amerikanere.