Kommentar

En svensk forhørsrett har frikjent politisjefen i Mogadishu, Abdi Awale Qeybdiid, for anklager om krigsforbrytelser, på grunn av manglende bevis.

Abdi Awale Qeybdiid ble gjenkjent av en somalier i Sverige og kunne legge frem en fire timer lang video hvor Abdi Awale Qeybdiid forhører to unggutter som senere henrettes. Men dommeren kom til at det ikke er mulig å avgjøre om det er Abdi Awale Qeybdiid som gir ordren om henrettelsen.

Statsadvokaten lar saken passsere og akter ikke anke.

NTB skriver at Qeybdiid ble frikjent for anklagene. Det ble han ikke. Det var bevisene som ikke holdt.

TT skriver ikke ett ord om hvilken rolle Qeybdiid spilte i kamper med amerikanerne i 1993, da amerikanske soldater ble slept nakne gjennom Mogadishu, som drept bytte.

De gjør derimot et nummer av at 5.000 somaliere demonstrerte i Mogadishu for hans løslatelse, og at 100 somaliere i Sverige gjorde det samme. Presidenten for nasjonalforsamlingen advarer også mot konsekvensene, men i utenlandske byråer fremgår det at Queybdiid er hans medarbeider!

Man kan trygt kalle det hodeløs journalistikk. Det bor 15.000 somaliere i Sverige, at 100 demonsterer for en politisjef er neppe oppsiktsvekkende, og deres ord fortjener knapt å vektlegges. I sær ikke når de motsies av realitetene. TT finner det for godt å sitere en demonstrant som sier at arrestasjonen kan ødelegge gjenreisningen og utløse ny borgerkrig.

Da Qeybdiid slapp ut, sto en somalisk reporter klar med mikrononen, med direkte linje til Mogadishu. Politisjefen anklaget Somalias president for å stå bak arrestasjonen av ham. Så mye for fredsavtalen.

Utenlandske byråer slår fast at Qeybdiid virkelig er militskommandanten som har blod på hendene. Det er ikke mulig å forstå av NTB og TTS rapporter.

Statsadvokaten nektet å svare på om han var utsatt for politisk press.
At arrestasjonen kunne ført til «forviklinger» er sannsynlig. Men det er prisen for å ha en såkalt «universell jurisdiksjon», som omfatter alle, over alt.

Man kan få mistanke om at å gripe krigsforbrytere og folkemordere ikke er noe for en liten konfliktsky nasjon.

Det passer inn at plottet i den svenske krimserien Graven, som ble avsluttet torsdag kveld, viste seg å være en høyreekstrem organisasjon som ville bekjempe Al Qaida med biologiske våpen!

Slutteligen: hvilket signal sender det til folkemordere verden over, når en politisjef fra Mogadishu slipper så lett?

Man regner med at anarkiet i Somalia har kostet anslagsvis 500.000 mennesker livet. VAr de ikke verdt mer enn noen timer på en celle?