Kommentar

Pendelen svinger: fra vekt på individuelle rettigheter til vekt på sikkerhetstiltak. Over hele Europa vurderer regjeringer lover som skjerper kontrollen og overvåkingen av borgerne. I Nederland foreslås en lov som vil gjøre det straffbart å forherlige terror.

A new bill by Justice Minister Donner would make the glorification of terror punishable by a prison sentence of up to one year.

Earlier in the year the Cabinet announced it would introduce measures to crack down on imams who sow hatred.

The bill also provides for a person to be discharged from an office if he or she misuses it to agitate or sow hatred. Such misuse could include recruitment of others for jihad (holy war) or the glorification, whitewashing, trivialisation or denial of heinous crimes.

Offensive remarks can cause tension between segments of the population and promote radicalisation, Minister Donner wrote in a clarification. Such remarks would be punishable if they seriously disturb, or could disturb, the public order.

Dette vil helt sikkert støte forkjempere for ytringsfrihet. At folk kan bli sagt opp for sine meningers skyld, vil av noen bli utlagt som yrkesforbud. I Tyskland hadde man i noen år yrkesforbud i offentlig sektor. Under trykket av RAF-terroren vedtok regjeringen at man kunne bli sagt opp hvis man ikke var lojal mot forfatningen. For venstresiden smakte dette av politistat.

Det er bare et par måneder siden kommunalminister Erna Solberg fikk vedtatt den nye anti-diskrimineringsloven.

I dag står en artikkel i NYTimes som påpeker at hvis kontrollen på T-banen i New York skal være effektiv, må man slutte å være redd for «profiling». Borgermester Bloomberg har lovt at ingen skal spesialbehandles. Alle skal kontrolleres. Men det er bare tull, for det er ikke speidere på tur eller pensjonister som bærer bomber. Det er unge muslimer, skriver forfatteren. Skal kontrollen være effektiv må man slutte å ta hensyn til ting som «profiling».

Det er målestokk på at forholdene nå endres med rekordfart.