Kommentar

Iran greide aldri drepe Salman Rushdie. Men en 21 år gammel libaneser sprengte seg selv i lufta på et hotellrom i London i august 1989, mens han holdt på å klargjøre en bombe som var ment for Rushdie.

Det er the Times som ruller opp historien om 21-åringen, som går under navnet Mustafa Mahmoud Mazeh. De har funnet navnet hans på et monument reist til hans ære på den beryktede Behesht Zahra-gravlunden i Teheran, der det hviler tusenvis av soldater som falt i krigen mot Irak.

Innskriften sier litt om stemningen på gravlunden:

Mustafa Mahmoud Mazeh, born Conakry, Guinea. Martyred in London, August 3, 1989. The first martyr to die on a mission to kill Salman Rushdie.

Hyllestene til massemordere er egentlig det mest sjokkerende ved hele historien. Her hylles selvmordsbomberne som kjørte fullastede lastebiler med sprengstoff inn i basen til US marines i Libanon i 1983. Det var den største terroraksjon verden hadde sett til da: 241 amerikanere ble drept, og i en annen aksjon, 38 franske soldater.

En annen innskrift hyller folkene som drepte president Anwar Sadat av Egypt.

Monumentene røper en side ved det iranske regimet som mange i Vesten er ukjent med.

Tomb of the unknown assassin reveals mission to kill Rushdie