Irans utenriksdepartement avviser at landet var involvert i angrepet på Salman Rushdie og hevder forfatteren selv har skyld i det som skjedde.

– Vi anser ikke at noen fortjener skyld og anklager for angrepet på Salman Rushdie i USA bortsett fra ham selv og hans støttespillere, sa departementets talsmann Nasser Kanaani mandag.

– Ingen har rett til å anklage Iran i denne forbindelsen, la han til.

Uttalelsen er den første offentlige kommentaren fra Iran etter angrepet på Rushdie i Chautaqua i delstaten New York i USA fredag.

Anklager om blasfemi

En mann stormet scenen og begynte å stikke den 75 år gamle britisk-indiske forfatteren idet han ble introdusert. Angriperen ble overmannet, mens Rushdie segnet om på gulvet. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet av en politimann som var til stede.

Amerikansk politi har identifisert den pågrepne antatte gjerningsmannen som 24 år gamle Hadi Matar fra Fairview i New Jersey. Han er siktet for drapsforsøk, men nekter straffskyld.

Salman Rushdie ga på 1980-tallet ut romanen «Sataniske vers», som ble oppfattet som blasfemisk av mange muslimer. Den daværende lederen av Iran, ayatolla Ruhollah Khomeini, utstedte en såkalt fatwa og erklærte at Rushdie burde drepes.

Hyllet angrepet

En rekke iranske medier har hyllet angrepet på Rushdie. Den statlige avisa Iran skrev at «djevelens hals» var blitt kuttet, og de fleste andre iranske medier har lagt seg på en lignende linje, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den verdenskjente forfatteren har lenge vært en tydelig forsvarer av ytringsfriheten. Han stilte blant annet opp for å forsvare det franske satiremagasinet Charlie Hebdo etter at en rekke av de ansatte ble drept i et islamistisk attentat i 2015.

Rushdie ble alvorlig skadd i fredagens angrep, og agenten hans har opplyst at han risikerer å miste det ene øyet.

Les også:

Muslimske organisasjoner i Norge tar ikke avstand fra drapsforsøket på Rushdie

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.