Åstedet for angrepet på Salman Rushdie. Foto: AP Photo/Joshua Goodman

24 år gamle Hadi Matar er navngitt av amerikansk politi som mannen som angrep forfatteren Salman Rushdie. Han oppgis å ha sterke sympatier med Iran og den islamske revolusjonsgarden.

Delstatspolitiet i New York offentliggjorde den pågrepne mannens navn på en pressekonferanse fredag ved 23-tiden norsk tid. Der sa også politiet at Rushdie fortsatt ligger på operasjonsbordet, mer enn seks timer etter angrepet.

Hans tilstand er uavklart.

Rushdie ble angrepet før han skulle gå på talerstolen og forelese på et arrangement i New York tidligere på dagen.

Gjerningsmannen hadde billett og tok seg inn på arrangementet på samme måte som de øvrige tilhørerne. Deretter gikk han opp på scenen og knivstakk Rushdie i halsen minst én gang, samt minst én gang i magen, opplyser politiet.

Politiet mener på nåværende tidspunkt at angriperen handlet alene, uttalte polititalsmann James O’Callaghan på pressekonferansen.

Politiet tok hånd om en ryggsekk på åstedet og vil gjennomføre en rekke ransakelser. Den mistenkte ble pågrepet umiddelbart etter angrepet.

Delstatspolitiet samarbeider med USAs føderale politi FBI i saken for å fastslå motivet for angrepet.

Ifølge politikilder som New York Post har snakket med, skal 24-åringen sympatisere med det iranske regimet og landets islamske revolusjonsgarde.

For de fleste vil sammenhengene i saken være nokså tydelige.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.