Kommentar

«Mein Kampf» er blitt en bestselger i Tyrkia, skriver den svenske nettavisen Dagen.se. Hitlers bok er solgt i 100.000 eksemplarer bare på to måneder. Hva er grunnen til den plutselige populariteten?
En tyrkisk jøde forteller til Dagen.se at den voldsomme etterspørselen kan skyldes at det har vært en rekke antisemittiske oppslag i mediene. Mange tror også det skyldes økende nasjonalisme og antiamerikanisme i Tyrkia. En undersøkelse tyder på en viss paranoia i samfunnet: Halvparten av de spurte mente Tyrkia er kringsatt av fiender.

Mein Kampf bästsäljare i Turkiet

Dagen.se har et annet oppslag som handler om utfall fra tyrkiske myndigheter mot kristne misjonærer. Myndighetene beskylder kristne misjonærer for å være i politisk oppdrag for utenlandske krefter som vil undergrave Tyrkias énhet:

«I stället för att vara exempel på hur man drar nytta av trosfrihet och hur man förmedlar religion, är missionen snarare en välplanerad verksamhet med bakomliggande politiska motiv,» sier religionsministeren Mehmed Aydin.

Et bakteppe er EU-medlemskapsforhandlinger mellom EU og Tyrkia. Beslutningen om forhandlinger førte til en motreaksjon fra nasjonalister og andre EU-skeptikere, og noe av reaksjonen retter seg altså mot den kristne misjonen. Nå spiller regjeringen v/religionsministeren på lag med nasjonalistene. Aydin beskylder misjonærene for å utnytte folks uvitenhet for å «skade vårt folks kulturelle, religiøse, nasjonale og historiske enhet», siterer Anatolia/Dagen.se. Skal man tro minsteren, er det en ganske omfattende tyrkiskfiendtlig konspirasjon på gang:

Den utförs inte bara av kristna präster. Vi har observerat läkare, sjuksköterskor, ingenjörer, anställda i Röda korset, människorättsförsvarare, fredsaktivister och språklärare ägna sig åt missionsverksamhet, säger ministern.

Det er ikke kommet noen (offisiell) reaksjon fra EU på ministerens utfall. Det er ganske spesielt at en minister i en regjering som offisielt ønsker tyrkisk medlemskap i EU og er i forhandlinger med EU, kommer med denne typen påstander og spiller helt bevisst i hendene på dem som er motstandere av EU-medlemskap. Enda en gang blir vi minnet om at Tyrkia er et annet sted, og er et samfunn med en helt annen kultur og verdioppfatning enn det EU skal være tuftet på. Religionsministeren sier det jo selv: Tyrkias kulturelle religiøse, nasjonale og historiske enhet er «truet» av kristne!

Turkiets utfall mot missionärerna