Kommentar

Innslag i Reporters på BBC: Oliver Stone har laget dokumentar om Fidel på oppdrag på en amerikansk TV-stasjon, som da de så resultatet, ikke ville vise filmen. Stone, som er kjent for sin samfunnskritiske holdning, rundslikker Fidel i filmen. -Fawning, var ordet reporteren brukte.

Det skal visstnok ikke være ett eneste kritisk spørsmål til Commandante, som også er navnet på filmen. I en scene fra filmen satt de to i baksetet på en bil, Stone med armen rundt Fidel. Stone hadde bart og hawaiskjorte og så ut som Hemingway. Riktig to machokarer, som hadde funnet tonen.

En kritisk journalist fortalte at det er en scene hvor de to er ute blant folk, og Stone sier: Jeg ser du er populær, og Fidel svarer noe sånt som at: ja, vi har demokrati. Stone manner seg ikke opp til å si; men hvorfor har du da kastet alle demokrater i fengsel?

Det er ufattelig at noen kan lage en slik film om en av verdens siste sosialistiske diktatorer. At det finnes gode ting å si, ja, men han sitter på overtid, og nekter å innse det. Istedet dømmer han demokrater til tiår i fengsel. Stone har dermed skitnet til sine foregående filmer også, er jeg redd. Mistanken vekkes om at det er ideologi mer enn kritisk sans som dikterer hans arbeid.