Kommentar

Drømmer går i knas, menneskeliv også

Tidligere president for Knesset, Avraham Burg, har en usedvanlig skarp artikkel om utviklingen i Israel i lørdagens Tribune. A failed Israeli society is collapsing . Venner av Israel kan bli for opptatt det store bildet, konflikten med palestinerne, til å se på den interne utviklingen. Burg sier Sharon er avslørt som personlig korrupt. Regjeringen unnlater å fortelle folket at de har noen særdeles klare valg: hvis de vil beholde de okkuperte områdene kan de vinke farvel til demokratiet. Israelerne må velge. Istedet kjører Sharon videre og later som om Israel kan få i pose og sekk. Opposisjonen tier. Det er intet mindre enn det sionistiske prosjektet som står i fare. Israel vil kan hende ha en hi-tech sektor, men vil miste det som gjorde Israel til noe spesielt, mener Burg.

To episoder forteller om at de som deltar på bakken i kampen mot palestinere/irakere, mister vettet: Det sto et bilde av en boligblokk som raste sammen i Nablus fredag. Det var for utrolig. Israelerne kan da ikke ha sprengt en hel boligblokk! Men jo. De kom for å ta en Hamas-leder. Han hadde forskanset seg i heissjakten. Han rakk å såre en israelsk soldat før han ble drept. Israelerne oppga at de fryktet det var andre Hamas-medlemmer i bygningen. De ga et 20-tall familier ordre om å evakere de 15 leilighetene. Før de rakk å summe seg, var bygningen pulverisert. En eldre kvinne Fatima Herzella satt som forstenet utenfor ruinene av sitt hjem flere timer senere.

Burg skriver at det er scener som dette som skaper selvmordsbombere.

Guardian hadde en trist historie fra Bagdad. Amerikanerne kom til en blokk i utkanten av byen for å foreta et raid. Det ble skutt innenfra, ikke mot dem. Det var en 13-åring som løste skudd med farens våpen, fordi han trodde det var tyver som kom. Amerikanerne svarte med en mur av kuler, og kastet også en granat inn gjennom et vindu. Det drepte en ung pike. En annen iraker som var ute og gikk, ble også drept. Men det verste var at amerikanerne ikke så ut til å bry seg om det de hadde gjort. Dette var i et område hvor de hadde vært populære. Farah tried to plead with the US troops but she was killed anyway

The death of two innocent Iraqis was thought so unremarkable the US military did not even report it, but Peter Beaumont says it reflects an increasingly callous disregard of civilian lives in coalition operations