Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB.

Den russiske nyhetsorganisasjonen Sputnik sprer et negativt bilde av de nordiske land, viser en svensk forsvarsstudie. Og aller verst fremstilles Sverige, som beskrives som «et land i forfall».

Sputniks materiale publiseres på seks språk: russisk, engelsk, arabisk, spansk, kinesisk og farsi. Sistnevnte kommer iranske lesere til nytte.

Systematisk tilsvining

Det er en studie i regi av Försvarshögskolan som avslører virksomheten. Studien viser at den nettbaserte russiske Sputnik-kanalen driver systematisk tilsvining av nabolandenes indre liv. Försvarshögskolans forskere har gransket det russiske bildet som fremstilles av Sputnik, hvor Finland for øvrig fremstilles mest positivt. Studiens hovedforfatter er Edward Deverell, universitetslektor i statsvitenskap.

Forskerne har identifisert de metoder som ligger bak russernes nettversjon av Norden. En viktig metode og et mål er å kaste skitt mot naboland på den internasjonale arenaen ved å fremholde deres forkastelige livsstil og svake lederskap.

Definerte mål

Det er Officersförbundets magasin Officerstidningen som slik beskriver hensikten med russernes form for internasjonal skittkasting. To av målene er spesielt interessante: Sputnik prøver å ødelegge nabolandenes muligheter til å arbeide internasjonalt, noe som kan gjøre det vanskelig å bygge allianser. Det andre målet er ifølge studien at man forsøker å styre et land i overensstemmelse med russiske interesser:

Norge «nummer to»

Skildringen av Sverige er betydelig mer negativ enn omtalen av Norge, som fremstår som «nest best» etter Finland. Av de 104 artiklene som Sputnik publiserte om Sverige i oktober måned mellom 2014 og 2019, var ikke en eneste artikkel positivt vinklet.

– Man återkommer till historier om ett land som en gång var starkt och framgångsrikt, men som blivit moraliskt dekadent och politiskt försvagat, säger han.

Edward Deverell berättar att artiklarna ofta handlar om kriminalitet och förändrade könsroller i antifeministisk anda. Många gånger avslutas texterna med paralleller dragna till den stora invandringsvågen 2015.

– Det här ser vi i artiklar om alla nordiska länder, men medan man efter ett par år slutar göra kopplingen till invandringen i de andra länderna fortsätter man att göra det i artiklar om Sverige, säger Edward Deverell.

En kraftig trussel

Han påpeker at det positive bildet av Finland kan henge sammen med den lange tradisjonen av nære forbindelser mellom Russland og Finland. Men – og her er det et viktig «men»:

– Det finns också ett starkt hot i artiklarna som beskriver hur politiskt och ekonomiskt dåligt det vore för Finland om relationen till Ryssland försämrades, säger Edward Deverell.

Undersøkelsen er gjort innenfor forskningsprosjektet «Informationspåverkan: Sårbarheter och effekter». Prosjektet er treårig og finansieres av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.