Hollywood-stjernen Michelle Pfeiffer skaper bølger etter å ha kritisert en ny, FDA-godkjent matkonserveringsteknologi kalt Apeel, som tidligere har mottatt støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation.
I et innlegg på Instagram uttrykte skuespilleren bekymring for at økologiske frukter og grønnsaker nå behandles med et usynlig belegg som hun hevder ikke kan vaskes av, og som truer tryggheten til økologisk mat, skriver Breitbart.
– Apeel, et spiselig, plantebasert belegg ment å forlenge holdbarheten til ferske frukter og grønnsaker, er nå godkjent, og økologiske produkter er dekket av noe vi ikke kan se eller vaske av. Veldig bekymringsfullt, skrev Pfeiffer på Instagram.
Hun delte også en video som hevder at «økologisk mat ikke lenger er trygt» etter at Apeel ble godkjent for bruk på USDA-sertifiserte økologiske produkter.
Apeel Sciences, selskapet bak teknologien, ble grunnlagt i 2012 av James Rogers med en startkapital på 100 000 dollar fra Bill & Melinda Gates Foundation. Selskapet mottok også ytterligere støtte i 2015, men understreker at Gates ikke har noen eierandel eller direkte innflytelse i selskapet i dag. Apeel får nå finansiering fra andre investorer, som venturekapitalisten Andreessen Horowitz.
I en uttalelse til Associated Press avviste Apeel Pfeiffers påstander som feilinformasjon.
– Det er både skuffende og bekymringsfullt å se en offentlig person som Michelle Pfeiffer bruke plattformen sin til å spre feilinformasjon om selskapet vårt, vår misjon og arbeidet til våre ansatte, sa Jenny Du, medgründer og senior visepresident for drift i Apeel.
Hun la til at belegget er spiselig, laget av plantebaserte lipider som finnes naturlig i frukt og grønnsaker, og at det kan vaskes av ved å skylle produktene med vann og skrubbe lett.
Selskapet påpeker også at Apeel har vært godkjent av FDA og USDA’s National Organic Program i nesten åtte år, ikke nylig, som Pfeiffer hevder. Likevel har godkjenningen av Apeel som et «soppmiddel» i stedet for et belegg skapt debatt.
Kritikere, inkludert forbrukere som verdsetter økologisk mat for dens renhet, stiller spørsmål ved hvorfor et produkt som inneholder mono- og diglyserider – stoffer som USDA eksplisitt forbyr som belegg på økologiske produkter – har fått grønt lys gjennom det de kaller et smutthull i regelverket.
Pfeiffers utspill har satt fyr på en allerede opphetet debatt om åpenhet i matproduksjon. Mange forbrukere deler hennes bekymring for at økologiske produkter, som folk betaler ekstra for å få «rene» og ubearbeidede, nå behandles med et usynlig belegg uten tydelig merking.
Skuespilleren delte også en liste over amerikanske butikkjeder, som Costco, Trader Joe’s og Natural Grocers, som angivelig ikke selger Apeel-behandlede produkter, selv om listen ikke er offisielt bekreftet.
Bill Gates, som ofte er i søkelyset for sine investeringer i alt fra vaksiner til landbruk, har blitt et symbol for kritikere som mistenker at elitenes teknologiske løsninger tjener mer enn bare folkets beste. Hans tidligere støtte til Apeel har gitt næring til spekulasjoner om skjulte agendaer, selv om selskapet insisterer på at Gates ikke lenger er involvert.
Denne saken reiser spørsmål om tilliten til økologiske merkelapper og hvorvidt forbrukere får den åpenheten de forventer.

Norge har tatt i bruk Apeel på frukt som avokado. Foto: Martin Sylvest Andersen/Scanpix
Norge har tatt i bruk Apeel på frukt som avokadoer, sitrusfrukter og mangoer, hovedsakelig gjennom leverandører som Nature’s Pride, som startet pilotprosjekter i 2020. Teknologien er godkjent i EU og Norge for frukter der skallet ikke spises, men ikke for økologiske produkter på grunn av strenge EU-regelverk.
Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! Eboken kan du kjøpe her.

