Norske dagligvarekjeder melder om en markant økning i salget av flere kjøttprodukter, en utvikling som bekymrer Helsedirektoratet, da dette går imot de nasjonale kostholdsrådene.

Kommunikasjonssjef Silje Verlo Alisøy i Coop forteller til TV 2 at de ser en tydelig vekst i salget av rene råvarer og råvarer med høyt proteininnhold, spesielt rent kjøtt og burgere med høyere kjøttandel.

Coops egne tall viser en økning på 22 prosent i salget av strimlet rent kjøtt. Også Kiwi, Meny og Rema rapporterer om økte salgstall for kjøtt.

Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, opplyser at salget av ferske burgere er opp rundt 20 prosent, med spesielt god vekst også for kyllingfilet og svin.

Årsaken til det økte kjøttsalget er ikke entydig klarlagt, men utviklingen vekker bekymring hos helsemyndighetene.

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet kaller utviklingen urovekkende og påpeker at den er i strid med kostholdsrådene.

De oppdaterte norske kostholdsrådene, som ble lansert tidlig i 2024, basert på de nordiske ernæringsanbefalingene (NNR2023), anbefaler en betydelig reduksjon i forbruket av rødt kjøtt, til maksimalt 350 gram per uke, og minst mulig bearbeidet rødt kjøtt.

Granlund utdyper overfor TV 2 at når mengden kjøtt går opp, vil nødvendigvis andelen fisk og grønnsaker gå ned.

Helsedirektoratet ønsker derimot en økning i forbruket av grønnsaker, vegetarretter, fisk og grove kornprodukter for å fremme bedre folkehelse.

 

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.