Norge og Polen har inngått et partnerskap om energisikkerhet og sikring av kritisk energiinfrastruktur.

Samarbeidet ble signert av Terje Aasland (Ap) onsdag. Som forventet er partnerskapet gjennomsyret av klimafokus, det grønne skiftet og såkalt grønn vekst.

– Samarbeidet bygger på felles ambisjoner om å styrke energisikkerheten i regionen, framskynde det grønne skiftet, arbeide med klimanøytralitet og støtte grønn vekst i økonomiene våre – samtidig som vi sikrer en rettferdig omstilling, sier Aasland i en pressemelding.

Aasland og den polske klima- og energiministeren Paulina Hennig-Kloska signerte avtalen i Warszawa i dag.

Gjennom EØS-midler og næringslivssamarbeid skal Norge bidra til den grønne omstillinga i Polen, står det i pressemeldingen. Samtidig kan polske selskaper som jobber med grønn teknologi, spille en rolle i Norges energiomstilling.

Begge land ser også potensialet for videre samarbeid innen fornybar energi, særlig havvind, sirkulær økonomi og karbonfangst og lagring.

Her er det mange suksessoppskrifter, med andre ord.

– Det å utvikle et samarbeid mellom Norge og Polen på dette området, betyr mye for begge landene, sier Aasland til NTB om samarbeidet.

Arbeidet med å få på plass et samarbeid startet da Polens statsminister Donald Tusk besøkte Norge i januar.

Tusk ble statsminister i Polen i 2007, og ble i 2011 den første polske statsministeren som ble gjenvalgt etter å ha sittet en full periode. Han anses som svært EU-vennlig. Tusk ble valgt til president i Det europeiske råd i august 2014, og gjenvalgt på EUs toppmøte 9. mars 2017.

I 2021 vendte han hjem til polsk politikk og ble for andre gang valgt til leder av Borgerplattformen (PO).

Etter parlamentsvalget i 2023 ble Tusk nok en gang Polens statsminister, med støtte fra Borgerkoalisjonen (KO), som er en allianse av liberal-konservative og proeuropeiske partier.

 

 


Kjøp «Europas underlige død»!

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.