Utvandringen fra Norge til Polen setter nye rekorder. Lønnsutviklingen i Polen har vært høy de siste årene, mens den har vært lav i Norge. Samtidig synker verdien av norske kroner i forhold til andre valutaer.

Dette skriver Stavanger Aftenblad, som har besøkt Polen, nærmere bestemt Gdansk. Der har de snakket med ekteparet Kordowski.

– Etter hvert så vi at det var blitt enklere å få skikkelige jobber med god lønn i Polen. Da reiste vi hjem, sier Adam Kordowski.

Sammen med sin kone Paulina sparte familien penger ved å jobbe hardt i Norge, og de planla egentlig å bli her lenger.

Men det svarte seg rett og slett ikke like mye å jobbe i Norge, og ta pengene ut av landet.

Nå er de etablert i en leilighet i Malbork like øst for Gdansk, med sønnen Gabriel og kattene Bodzio og Mysia.

De er ikke alene. I 2012 innvandret 9434 polakker til Norge, og 2043 flyttet motsatt vei (til Polen).

I 2022 ser situasjonen annerledes ut. Kun 1849 innvandret fra Polen til Norge, mens 4774 reiste motsatt vei.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank har noe av forklaringen.

– Arbeidsmarkedet er langt bedre i Polen nå enn for eksempel for ti år siden. Den gang var euroen 7,60 kroner. I dag nærmer den seg 12 kroner. Hvis en polsk arbeider som jobbet i Norge sendte hjem 10.000 kroner hver måned i 2013 (som var 1000 euro), vil han i dag bare kunne sende hjem 400 euro, som er et verdifall på 60 prosent.

Dessuten har lønnsnivået i Polen steget mer enn det norske lønnsnivået, noe som forsterkes i forhold til den norske krona, som virker å være i fritt fall.

– Kronekursen er den viktigste bakenforliggende årsaken til at polske arbeidere i Norge reiser hjem. Samtidig er arbeidsmulighetene og lønnsnivået i Polen blitt bedre.

Adam Kordowski mener at aktørene i det polske næringslivet er mer seriøse enn det han opplevde i Norge, som har et næringsliv han sier preges av en viss «useriøsitet».

Den polske økonomien opplevde sterk vekst i 2022, melder EU i sin årsrapport om den polske økonomien.

Men data om realøkonomien tyder på at den økonomiske veksten i fjerde kvartal svekket seg på grunn av økt inflasjon og strammere finansieringsvilkår. Likevel steg den reelle veksten i bruttonasjonalproduktet for 2022 med 4,9 prosent i Polen.

Også den polske valutaen stiger mot den norske krona.

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.