Rekruttering- og bemanningsselskapet Adecco har stadig større problemer med å rekruttere polske arbeidere til å jobbe i Norge. Dette melder NRK.

En viktig årsak til dette er den norske krona, som stadig svekkes i verdi sammenlignet med mange ulike valutaer. Kronesvekkelsen ser ut til å fortsette.

På rekrutteringssenteret i Krakow i Polen har det tidligere vært lange køer av polakker som ønsker seg til Norge for å tjene penger. «Fra senteret vårt i Krakow henter vi normalt 1000 mennesker til Norge hvert år. I år kommer vi til å hente under 300», sier nordisk sjef Torben Sneve i Adecco.

Etter finanskrisen i 2008 økte arbeidsinnvandringen til Norge. Da var ledigheten høy i resten av Europa. Toppen i arbeidsinnvandring kom i 2011.

I 2013 var en lønn på 600.000 norske kroner omtrent 75.000 euro. Da kostet én euro 8 kroner, og en polsk zloty 1,80 kroner. Men i dag er verdien av en lønning på 600.000 kroner bare 50.000 euro. Årsaken er at en euro i dag koster 12 kroner. Zlotyen koster 2,70 kroner.

En norsk lønning var altså verdt 50 prosent mer i euro og zloty for ti år siden enn i dag.

Dessuten har lønningene i land som Polen vokst de siste årene, i tillegg til at valutaeffekten gjør lønningene høyere målt mot norske kroner.

«Nå er vi en situasjon hvor kronen har falt såpass mye i verdi i forhold til euroen at man sitter igjen med svært lite. Da kan man heller være hjemme», påpeker Torben Sneve fra Adecco.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.