En ganske alminnelig dag gir muligheter for tallrike raseriutbrudd og intens tanngnissing, bare man er innstilt på det. Og det må man være. Uskyldige tildragelser som lang dusjtid på kone, istykkerklemt tannpastatube og nyavgredd hår i vasken gir flying start og munnhuggeri allerede før skivene spretter opp av brødristeren. Skulle strykeskapet attpåtil være tomt for skjorter, snakker vi ekteskap i tynn tråd. Morgenstund for friskuser.
Din døgenikt av en kone (du hører klakk-klakk-hælene hennes nedover trappen på vei mot utgangsdøren, og du vet at hun kommer til å nå bussen) har ganske enkelt latt deg i stikken. Det er ikke hjemmekontordag, og du skal være på jobben om ti minutter, men står ved strykebrettet, dypt involvert i et basketak med designet til moderne skjortefabrikanter. Hvorfor hempe mellom skulderbladene? Hvorfor alle disse innsydde ugreihetene både på rygg og ved mansjettene. Strykejern er ikke konstruert for finarbeid på tannteknikernivå. Det bare valser over tekstilene og lager rynker med knivskarp press på kryss og tvers og overalt. Skjorten tåler ikke nærmere granskning og kan kun bæres under jakker. Det skal bli en varm arbeidsdag.
Herfra kan det bare gå én vei. Og den går via rushtrafikken. MDG forsøkte, og Høyre gjør hva de kan nå, men ingen av byrådene i Oslo har klart å forby bilen. Det eneste de har oppnådd, er økt kaos, enda lengre bilkøer og enda flere biler på tomgang som ikke kommer noen vei.
Køen begynner selvfølgelig tidligere enn vanlig, og du forbanner dem alle sammen, bilistene som absolutt måtte ut og kjøre samtidig, akkurat i dag. Det går så sakte at køen ikke greier å holde følge med de ufordragelige skolebarna som dessuten går flere i bredden, krysser veien når det passer og ser så fordømt fornøyde ut med musikkproppene i ørene at man får lyst til å fike dem opp.

Foto: Pexels
Og der kommer søppelbilen mot kjøreretningen og bare stopper, midt i veien, så ingen kommer forbi. Vi har byens viktigste jobb, synes de, og søppel kan man jo ikke hente hvis man ikke har publikum, et ordentlig sint publikum. Det er søppelmannens glede i hverdagen. De som ikke har fullt så viktige jobber, for eksempel ambulansesjåførene, må vente som oss andre. Søppel ruler.
Vi nærmer oss dagens første rundkjøring, og blir som vanlig minnet på at det knapt finnes en bilist i landets hovedstad som vet hvordan man praktiserer rundkjøringsreglene – særlig ikke når rundkjøringen har to filer. Du har dem som holder motorveihastighet rett inn i rundkjøringen, i den overbevisning at høyest fart gir forkjørsrett, hvilket for så vidt funker i praksis på dem som holder en mer behersket hastighet, og som heller stopper, enda de allerede hadde snuten inne i rundkjøringen, da risikoen for å få fremmed bil på besøk i kupeen ikke frister.
Like irriterende som disse bøllene er de empatiske rundkjøringssjåførene. De stopper gjerne opp og slipper folk inn. Dermed synder de grovt mot rundkjøringens idé, flyten. Og utløser noe av det verste syklister og fotgjengere vet: bilhornkrig. Bruk av bilhorn er smittsomt, kan gi varige hørselsskader (særlig i garasjeanlegg) og overgås kun av flyalarm uten forhåndsvarsel.
Vel inne i akselerasjonsfeltet til hovedveien, f.eks. Ring 3, opplever man som vanlig at luken man hadde sett seg ut, plutselig er borte, fordi han som lå hundre meter bak, satte opp farten fra 60 til 120 km/t så snart han så deg, og tettet luken med et smekk. Bilister tåler ikke at noen svinger ut foran dem. Så må du vente til en gammel dame forbarmer seg over deg, eller forresten, 30 er vel hennes marsjfart på motorvei uansett.
I venstrefilen vil alle ligge, umulig å komme forbi veien-er-for-alle-men-aller-mest-for meg-idiotene. Enda verre: De som bruker akselerasjonsfeltet som en slags rakettutskytningsrampe – og kombinerer glidelåsprinsippet med det såkalte bilbombetrikset: Full fart, jeg stopper aldri! Hvorpå de skjærer rett over i venstre uten forvarsel, om du er så lettsindig å holde fem meters avstand til foranliggende motorkjøretøy. Si hei til rundkjøringsterroristens fetter.

Foto: Emilie Holtet / NTB
Veien til jobben er brolagt med hornstøt, bråbrems og forbannelser – krydret med tilløp til hjertestans.
Heisen er ikke reparert og nekter å åpne dørene i fjerde. Du må driste deg til å bruke nevene. Da sier det smakk! over fingertuppene, og siden hun fine som skal av i femte også står der, må du late som om det ikke gjorde noe vondt i det hele tatt, mens du egentlig har lyst til å bryte sammen i krampegråt.
Kaffemaskinen er selvfølgelig tom for pulver og leverer bare sølevann. Du aner tørste kaffeøyne rundt deg, ingen gidder å etterfylle, alle håper på nestemann. Og det er deg. Når du er i gang, har du plutselig en haug hyggelige og pratsomme kolleger rundt deg, alle med kaffeklart plastbeger i hånden.
Toalettdørene står som vanlig vidåpne eller på gløtt. Folk som har vært på do, har en uimotståelig trang til å dele sine nylig avsluttede gjøremål med andre. En slags voksenversjon av «Ferdig! Kom og tørk meg!», bortsett fra at de nå demonstrerer at de klarte å tørke seg selv. Det internasjonale signalet. Se. Åpen dør. Jeg er ferdig.
Arbeidsdagen byr som vanlig på de tilmålte mengdene med datakrasj og reprisehilsing – kolleger hilser på hverandre om og om igjen hele arbeidsdagen for å være sikre. Man husker jo aldri hvem man har hilst på blant arbeidskolleger som man omgås omtrent daglig. Derfor reprisehilset, som kanskje likevel er førstehilset, man vet eller husker aldri.

Stratocaster-mannen fremfører sin nidvise mot alle som irriterer ham. Foto: Privat
Og så er det lunsj. Hvilket betyr kø bak vimsere og somlekopper som ikke klarer å bestemme seg, og når de gjør det, bruker de så lang tid på å pirke til seg det de skal ha, at du har lyst til å kvele dem. De stiller seg gjerne også slik at de blokkerer kaffemaskinen mens de venter på tur til å ta vann eller juice, eller omvendt, og der røk den siste plassen ved kollegabordet så du må finne deg et annet sted (hvor du ikke kjenner noen, og blir behandlet som en inntrenger) mens du føler øynene fra hele kantinen på deg: Se på han der, ingen vil sitte sammen med ham, han er ensom, han.
På veien hjem ringer du din kone og lurer på hva du skal kjøpe til middag. Hun svarer med motspørsmålet «Har du noe forslag?», du svarer «Jeg vet ikke», hun blir skarp, du blir skarp, en drittsekk kiler seg inn foran deg i køen, og snart er det kveld i et hjem stint av ergrelser som bare venter på å bli oppdaget.
Når det nærmer seg leggetid, venter dosete-krangelen spent på badet. Sammen med tannpastatuben.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe e-boken her.