En ny spørreundersøkelse utført av NIBIO-forsker Anne Milford gjennom markedsanalysebyrået Kantar, viser at personer som er opptatt av å spise norskprodusert mat, har en tendens til å konsumere mer rødt kjøtt enn de som ikke har samme fokus.
Dette funnet er i motstrid med de gjeldende kostholdsrådene fra helsedirektoratet, som anbefaler et lavere inntak av rødt kjøtt, skriver Nationen.
Undersøkelsen kartla sammenhengen mellom folks holdninger til norsk matproduksjon og deres inntak av rødt og hvitt kjøtt, fisk og vegetariske produkter. Resultatene viser at jo mer opptatt folk var av å kjøpe norsk mat, desto hyppigere var inntaket av rødt kjøtt.
NIBIO-forsker Anne Milford uttaler at mange som foretrekker norsk mat, velger matvarer som i mindre grad er i tråd med de offisielle kostholdsrådene. Undersøkelsen sier imidlertid ingenting om årsakssammenhengen bak dette.
Dordi Lerum, som selv spiser mer kjøtt enn anbefalt for å støtte norsk selvforsyning og norske bønder, mener at kostholdsrådene ikke er tilpasset norske forhold. Hun påpeker at Norge er et land med mye beite og dyrehold, og at det derfor er viktig å utnytte disse ressursene.
Milford understreker at det er positivt at mange støtter norsk landbruk, men påpeker at dette også kan gjøres ved å kjøpe mer norsk plantekost, da Norge i dag importerer store mengder grønnsaker, frukt og bær. Hun mener det er et stort potensial for å øke norsk produksjon av slike varer.
Lerum er kritisk til kostholdsrådene som oppfordrer til økt inntak av grove kornprodukter og belgfrukter, da hun mener dette er matvarer som ikke produseres i tilstrekkelig grad i Norge.
Milford mener at dersom forbrukere ønsker å følge kostholdsrådene og samtidig spise norskprodusert, må det utvikles smakfulle ferdigprodukter basert på norske plantebaserte råvarer.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe eboken her.

