NTB

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har offentliggjort en arrestordre på Iyad Ag Ghaly, som skal være leder for en islamistgruppe med bånd til al-Qaida.

Ag Ghaly anklages for grusomheter i byen Timbuktu i Mali i perioden 2012–2013. Han sies å være en av de fremste jihadistlederne i Sahel-området, og skal ha kontroll over islamistgruppa JNIM.

Gruppa sies å ha bånd til al-Qaida og opererer i Mali, Burkina Faso og Niger. Den er anklaget for en rekke angrep mot de nasjonale styrkene i landene og grove overgrep mot sivilbefolkningen.

Ag Ghaly skal tidligere ha vært leder for gruppa Ansar Dine som invaderte Timbuktu for mer enn et tiår siden. Han skal også være kjent som «Abou Fadl», ifølge ICC.

Anklagene mot ham omfatter forbrytelser mot menneskeheten i den maliske byen, blant dem drap, voldtekter, seksuelt slaveri samt angrep på bygninger som er regnet som religiøse og historiske monumenter.

Arrestordren ble gitt allerede i 2017, men dokumentet har vært unndratt offentlighet i sju år på grunn av «potensiell risiko for vitner og ofre» i saken.

Ag Ghaly regnes som en veteran i de nedbrytende konfliktene som i lang tid har preget Mali. Han er etnisk tuareg fra den nordlige delen av landet, og ble innblandet i et tuareg-opprør på midten av 1990-tallet.

– Ghaly er ikke i ICCs varetekt, uttaler domstolen.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.