Damon Hewitt, direktør i the Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law, frykter at det finnes flere som ønsker «å pynte» på en trøblete historie USA har når det gjelder de svarte.

– Hvitvasking finner sted når folk sier at vi ikke en gang kan lære barn om slaveri, segregering og borgerrettsbevegelsen. Vi blir fortalt at man ikke kan lære om dette i klasserommet fordi det indoktrinerer elever. Det er falskt, sier Hewitt til Nettavisen.

Hewitt sikter til den transatlantiske slavehandelen og rasesegregering – deler av USAs dystre fortid.

– De ble avlet som de var dyr. Det er en forstyrrende og trøblete historie som noen enten prøver å late som aldri skjedde eller ikke betyr noe i det hele tatt, sier han.

Nettavisen hevder at det i skoleåret 2022-2023 ble sensurert eller forbudt bøker 3362 ganger i forskjellige delstater i USA, og at 1557 bøker ble fjernet.

«En stor andel av bøkene er skrevet av svarte forfattere eller forfattere som er en del av LHBT-samfunnet», skriver avisen.

NRK koker opp nye skrekk­scenarioer hvis Trump blir gjenvalgt

Republikaneren Ron DeSantis, som er guvernør i Florida, får mye av skylden for dette.

«Over 40 prosent av alle forbudene i 2023 fant sted i solskinnsdelstaten Florida», ifølge PEN America.

DeSantis lanserte loven «Stop Woke» i 2021, hvor skoler og arbeidsplasser ikke lenger kan undervise elever eller ansatte i teamer som foreslår at en person er privilegert eller undertrykket på grunn av hudfarge, kjønn eller nasjonalitet.

– Det er det som er indoktrinering. Det er å ignorere historien og sensurere, sier Hewitt.

I 2020 da woke-diskusjonen i USA handlet om hvorvidt man skulle rive ned statuer, uttalte Donald Trump at barn lærer å hate landet sitt og tro at mennene og kvinnene som bygget USA var skurker.

Hewitt er mer opptatt av å stoppe Trump.

– I løpet av Trumps første presidentperiode, forsøkte han å forby mangfoldstrening i føderale myndigheter. Det må stoppes til enhver pris, avslutter han.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.