I en kommentar i Dagbladet har Marie Simonsen prestert å vri den betente diskusjonen rundt Leiv Eiriksson-maleriet til en tirade om den kristenkonservative kulturkrigen i USA og Floridas «autoritære» guvernør.

Det er mye å diskutere i Marie Simonsens kommentar Krigen mot Woke, men vi kan begynne med at hun skriver at krigen mot woke har tatt kvelertak på den offentlige samtalen i USA og kuppet agendaen i Det republikanske partiet.

Simonsen utpeker Florida-guvernøren Ron DeSantis som den største synderen, og ifølge henne kan han knapt nærme seg en mikrofon uten å spytte ut ordet woke. Litt som henne selv, som bruker sin status som journalist til å spy ut hatefulle og usanne ytringer om det konservative USA, både i Dagbladet og på Twitter.

Simonsens tirade er ikke uventet, den er heller en påminnelse om det vi hadde forventet når det gjelder Ron DeSantis. Norske medier har, helt siden han kom på scenen, servert oss små drypp om den totalitære fascisten. Vi kan like godt konstatere at de små angrepene nå har utviklet seg til en fullskala krig.

Venstresiden er livredde, for DeSantis kan etter alt å dømme bli president en dag. Om ikke i 2024, kan han innta Det hvite hus i 2028. En populær konservativ som moderate Demokrater og uavhengige kan finne på å støtte.

Han skryter av at «Florida er stedet woke kommer for å dø», fortsetter Simonsen. Han har innført en anti-woke-lov som skal beskytte skolebarn mot undervisning om kjønn og seksualitet.

Det er uforståelig hvorfor Simonsen mener at dét er et problem. Hun sier jo selv at den skal beskytte barn, og det var nettopp grunnen til at den ble innført.

Indoktrinering maskert som utdanning

Videre skriver hun at han har kansellert en studie i afroamerikansk historie ved videregående skole i Florida, noe som, for å si det på godt norsk, er blank løgn.

Manny Diaz Jr er utdanningsminister for delstaten og er stolt av undervisningen de har i afroamerikansk historie. Det de har gjort, er å fjerne deler av pensumet, som er indoktrinering maskert som utdanning, skriver han på twitter.

– Til tross for løgnene fra Bidens White House, avviste Florida et AP-kurs fylt med Critical Race Theory og andre åpenbare brudd på Florida-loven.


Synes Simonsen at kritisk raseteori, interseksjonalitet, radikal aktivisme, fokus på hvit overlegenhet, kommunistisk og marxistisk propaganda er greit å indoktrinere unge mennesker med – en agenda som ikke har noe med de svartes historie å gjøre?

Hjernevask som ikke gjør annet enn å splitte befolkningen, i dette tilfelle lett påvirkelige studenter.

I temaet interseksjonalitet og aktivisme læres kritisk raseteori (CRT), som rangerer personer basert på rase, rikdom, kjønn og seksuell legning. Inkludert lesning er forfatter Kimberly Crenshaw, som er grunnlegger av interseksjonalitet, og medgründer av CRT. En annen er Angela Davis, som er selverklært kommunist og marxist.

I «Movement for Black Lives»-studien fremmes tanken om at det er en krig mot svarte transer, skeive, kjønnsavvikende og intersex-personer. Organisasjon med samme navn har et uttalt mål som inkluderer eliminering av fengsler og slutt på varetektsfengsling.

Inkludert lesning er Leslie Kay Jones, en assisterende sosiologiprofessor ved Rutgers University som har uttalt at sorte mennesker produserer en enorm mengde innhold for sosiale medieselskaper som reproduserer den hvite supremasistiske (overlegne) superstrukturen som undertrykker dem.

Temaet går igjen i alle læreplanene: hvit overlegenhet, undertrykkelse, marxistisk tankegang, aktivisme er bedre enn utdanning, samt rase, klasse, kjønn og seksualitet. Faget om reparasjonsbevegelsen er blottet for kritisk perspektiv eller balanserende meninger.

Vi kunne, for å gi et perspektiv, spørre hva som hadde skjedd hvis dette var et tema i Norge. Hva om Kunnskapsdepartementet bestemte seg for å undervise i islam og historien til den muslimske befolkningen? I stedet for å undervise i reell historie, fikk vi noen radikale aktivister gjennom ideer som ikke har noe med fortiden å gjøre og ville være krenkende for muslimer.

Som aktivistene i Florida kunne de ha skeive studier for muslimer, som inkluderer læren om homofili, bifil, panfile, lesbiske, aseksuelle og ikke-binære innen islam. Et fag kunne dekke muslimske feministers litteratur eller læren om krigen mot muslimske transer, homser og interseksuelle.

Et slik forslag eller den slags studium ville antageligvis skape like mye vrede blant venstresiden og muslimer som koranbrenning, og ville blitt regnet som rasistisk og islamofobisk. Tenker vi etter, er det akkurat samme situasjon i Florida. Mange svarte amerikanere er ikke positive til slike studier, men det får vi ikke høre om i hovedstrømsmediene.

En ubeleilig sannhet for den islamofile venstresiden

Mens vi er inne på temaet muslimer, kan vi diskutere Simonsens påstand: at den kristenkonservative kulturkrigen i USA ironisk nok handler mye om kansellering. Foreldremøter har utviklet seg til rene slagmarker rundt spørsmål om LHBT og rase, skriver hun, og tusenvis av bøker om slike temaer er fjernet fra skolebibliotekene:

Blant dem er bøker av Margaret Atwood, Toni Morrison og selvfølgelig Harper Lees klassiker «To Kill a Mocking Bird», om rasemotsetninger i sørstatene, som etter mer enn 60 år fortsatt er for woke for enkelte, skriver Simonsen.

Som woke-liberale guvernør Gavin Newsom? Med hvert hårstrå på plass gjør han narr av bøker han påstår at konservative har fjernet, mens «To Kill a Mocking Bird» ligger i bunken, boken som han og California selv har kansellert.

– He’s reading books California banned. You can’t make this crap up, twitrer en dame.

Vet forresten Simonsen, som ser ut til å ha enorm kunnskap om det hun kaller den kristenkonservative kulturkrigen, at de har en utenkelig alliert i kampen mot hva slags tema og bøker som skal brukes i undervisning? Har hun ikke hørt om foreldremøtene i Michigan, som utviklet seg til rene slagmarker rundt spørsmål om LHBTQ-bøker?

Det skapte noen overskrifter i høst, men plutselig ble det stille. Foreldrene var nemlig ikke kristenkonservative fanatikere, men heller bokstavtro muslimer.

I oktober måtte et skolestyremøte i Dearborn, Michigan, stenge tidligere enn vanlig da hundrevis av demonstranter motsatte seg sirkulasjonen av LHBTQ-bøker i hele byens offentlige skolesystem.

Virale videoer spilt inn av en Detroit Free Press-reporter sirkulerte på Twitter og viser et øredøvende spetakkel som brøt ut på møtet, hvor mange bar skilt på engelsk og arabisk som: «Hold deres skitne bøker i skapet», «stop grooming our children» og «Homosexuality Big Sin».

Dearborn og nabobyen Dearborn Heights er overveldende muslimske samfunn like utenfor Detroit. Byen valgte sin første arabisk-amerikanske ordfører i 2021. Rashida Tlaibs kongressdistrikt, Michigans 13., grenser også til området.

Imam Hassan Al-Qazwini, en av samfunnets fremtredende religiøse ledere, oppfordret følgere til å delta på skolestyremøtet. – Noen av disse bøkene er helt upassende for barna våre å lese, sa Al-Qazwini. – Noen av disse bøkene fremmer pornografi. Noen av dem fremmer homofili. Vi trenger ikke dette.

Videoen fra Andy taler for seg selv.

Hverken Simonsen eller svensken er velkomne i anti-woke Florida

Simonsen avslutter med at hadde svensken som kansellerte Leiv Eiriksson-maleriet jobbet i Florida, hadde hun måtte gå av. For der har de en autoritær guvernør som har tatt woke-motstanden til sin illiberale ende. Enn så lenge er nordmenn fornøyd med å ha presset museet til retrett, skriver hun. Neste gang de prøver seg, er det ikke sikkert de slipper så billig.

Simonsen har ikke forstått at mange nordmenn er misfornøyde med museets avgjørelser etter klagestormen. De ønsker at maleriet skal få hedersplass for alltid, ikke bare i fire uker. Mange ville også sett at svensken måtte gå av.

Vi vet ikke hva som vil skje neste gang en slik betjent situasjon dukker opp, men det vi vet med sikkerhet, er at hverken Simonsen eller svensken er velkomne i anti-woke Florida. Ever.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.