Joe Biden taler i Wilmington Convention Center 2. mai 2024. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

USAs president Joe Biden kalte i uken som gikk India og Japan for fremmed­fiendtlige land, og nevnte dem sammen med Kina og Russland som land som ikke vil ha innvandrere.

Den oppsiktsvekkende uttalelsen fra den amerikanske presidenten kom i nærvær av et hovedsakelig asiatisk-amerikansk publikum under et innsamlings­arrangement onsdag kveld, der Biden sa at president­valget til høsten handler om «frihet, Amerika og demokrati», melder BBC.

«Hvorfor? Fordi vi ønsker innvandrere velkommen», la han til. «Tenk på det. Hvorfor går Kina så dårlig økonomisk? Hvorfor har Japan problemer? Hvorfor har Russland det? Hvorfor har India det slik? Fordi de er fremmed­fiendtlige. De vil ikke ha innvandrere.»

«Why? Because we welcome immigrants,» he added. «Think about it. Why is China stalling so badly economically? Why is Japan having trouble. Why is Russia? Why is India? Because they’re xenophobic. They don’t want immigrants.»

Indias økonomiske vekst var på over sju prosent i 2023 og Kinas over fem prosent – begge høyere enn USAs, som hadde omtrent den samme veksten som Russland, men litt høyere enn Japan.

Japan fører en svært restriktiv innvandringspolitikk, mens USA under Biden har latt millioner av mennesker krysse grensen ulovlig fra Mexico – noe som har påført amerikanske storbyer sosiale problemer av en art som knapt eksisterer i Japan.

Biden høstet skarp kritikk på hjemmebane for onsdagens nedlatende omtale av allierte, og staben hans forsøkte straks å ta ned det som uunngåelig blir tolket som fornærmelser av viktige samarbeids­partnere som India og Japan ved å sette dem i samme bås som de strategiske utfordrerne Kina og Russland. Det var ikke sånn ment, forsikret Det hvite hus.

Forsøket på skadebegrensning forhindret ikke at Japans amerikanske ambassade fredag kom med det som i diplomatiske vendinger er en irette­settelse av Biden.

«Det er uheldig at noen av kommentarene ikke var basert på en korrekt forståelse av Japans politikk», sier ambassaden i en uttalelse til Politico. «Vi har tatt opp dette punktet med den amerikanske regjeringen og forklart Japans holdninger og politikk på nytt.»

Uttalelsen onsdag kommer bare få uker etter at Biden under en tale til stålarbeidere i Pittsburgh, Pennsylvania, hadde omtalt Kina som «xenofobisk» og sagt at det er grunnen til at Kina sliter mer enn USA økonomisk.

India har ikke respondert offisielt, men Bidens ord faller neppe i god jord der til lands.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.