Israelere i Jerusalem krever fortgang i arbeidet med å få frigitt gislene som er hos Hamas. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

Sjefen for Israels militære etterretning, Aharon Haliva, går av som følge av at Hamas’ angrep på Israel 7. oktober ikke ble forhindret.

Israelske myndigheter har fått en del kritikk for ikke å ha klart å forhindre det brutale terrorangrepet mot landet 7. oktober i fjor.

Mange er forbauset over at et land kjent for et av verdens beste sikkerhets- og etterretningssystemer, så til de grader ble «tatt på sengen» av palestinske terrorister den dagen.

Israelske sikkerhetsorganisasjoner som blant annet Mossad er blitt berømte verden over for sin evne til å ha kontroll og innsyn i terrororganisasjoner som truer landet.

Men 7. oktober sviktet det meste.

Nå går sjefen for Israels militære etterretning, Aharon Haliva, av fra sin stilling. Mange mener det er på høy tid, og spør seg hvorfor det ikke har skjedd før.

Han er den første høytstående personen i israelske myndigheter som går av på grunn av feilene som ble gjort i forbindelse med Hamas-angrepet.

Det israelske militæret (IDF) sier i en uttalelse at Halivas søknad om avskjed er blitt godkjent og at de takker ham for tjenesten.

Haliva er involvert i militærets interne gransking av feilene som førte til at Hamas lyktes med å angripe Israel, skriver Times of Israel.

Resultatet av granskingen er ventet å bli lagt fram for IDF i starten av juni.

Haliva sa allerede i oktober, kort tid etter angrepet, at han tok på seg skylden for å ikke ha forhindret angrepet, som brøt gjennom Israels forsvar. Hans avgang kan åpne for at flere høytstående personer i israelske sikkerhetstjenester også trekker seg som følge av angrepet.

Rundt 1140 personer ble drept i Hamas-angrepet mot Israel, i tillegg til at i underkant av 250 personer ble bortført til Gazastripen. Det er uklart hvor mange av disse gislene som fortsatt er i live.

 

Bestill bøker fra Document i dag, klikk og se utvalget:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.