Med knapp margin har EUs medlemsland endelig vedtatt nye, omstridte regler for energisparing i bygg. Disse blir også lov i Norge gjennom EØS-avtalen.

Den mye omstridte loven møtte kraftig motstand, og det er derfor en utvannet utgave som har blitt vedtatt, ifølge Energi og klima.

Italia og Ungarn stemte imot den endelige teksten, mens Kroatia, Tsjekkia, Sverige, Slovenia og Polen avsto fra å stemme.

Document har skrevet om dette lovforslaget gjentatte ganger, en ov som i utgangspunktet så ut til å påføre huseiere kostnader på mellom en 0,5 og 1,5 millioner kroner for å redde verden som en del av det grønne skiftet.

EUs bygningsdirektiv, toget som beveger oss mot undergangen

NTB melder også om saken.

Direktivet endte likevel med å bli vedtatt med knapt flertall.

Imidlertid er det en nokså utvannet versjon av forslaget som EU-kommisjonen først la fram, som nå blir gjeldende.

Kommisjonen ville opprinnelig ha inn et krav om at de 15 prosent dårligste bygningene skulle renoveres til en «minimum energistandard», som skulle være lik for hele EU.

Men dette møtte kraftig motbør, og kompromisset ble at det skal settes en referanse for hvert EU-land. Det gir medlemsstatene større frihet til egne tilpasninger.

Byggenergidirektivet er merket som EØS-relevant og vil derfor også omfatte norske bygg.

Glade for vedtak

Organisasjonen Huseierne, som har vært kritiske til direktivet, er glade for endringene.

– Vi er glade for det vedtaket som nå er fattet. Slik direktivet nå er utformet, ligger ansvaret for gjennomføring på landet og ikke på den enkelte boligeier. Det er vi veldig fornøyd med, sier leder Carsten Pihl til NTB.

Alt handler om å redusere klimagassutslippene. Bygg for står 36 prosent av utslippene i EU, blant annet fordi mange eldre bygg varmes opp med fossilt brensel. Men hele EU forsøker å forby fossil energi, helst innen2040.

Uviss skjebne

Det er uvanlig at Ministerrådet endrer syn etter at det er oppnådd enighet med parlamentet. De endelige vedtakene er regnet som en mer formell prosedyre.

Men de siste månedene har dette skjedd flere ganger. Blant annet er skjebnen til den viktige naturrestaureringsloven helt uviss etter at Ministerrådet plutselig har snudd i saken.

I juni er det valg i EU-parlamentet. Alle meningsmålinger tyder på at hele EU vil oppleve en markant politisk endring.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.