Forskere fra USA har funnet rekordhøye nivåer av de tre viktigste varmefangende gassene i Jordas atmosfære.

De globale konsentrasjonene av karbondioksid, metan og lystgass steg i fjor til et nivå mennesker aldri har sett før, skriver The Guardian.

Karbondioksid, den mest utbredte av klimagassene som slippes ut som følge av menneskelig aktivitet, steg til et gjennomsnitt på 419 ppm (deler per million) i atmosfæren i fjor, mens metan, en kraftig, men mer kortvarig klimagass, steg til et gjennomsnitt på 1922 ppb (deler per milliard). Det globale nivået av lystgass steg til 336 ppb.

Ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), som har utarbeidet den ferske rapporten, skyldes økningen i klimagassene fortsatt bruk av fossilt brensel, samt effekten av skogbranner, som spyr ut karbonholdig røyk i luften. Lystgassnivået har på sin side økt på grunn av utstrakt bruk av nitrogengjødsel og intensivering av landbruket.

– Som disse tallene viser, har vi fortsatt mye å gjøre for å redusere mengden klimagasser som akkumuleres i atmosfæren, sier Vanda Grubišić, direktør for NOAAs globale overvåkingslaboratorium.

Forbrenning av fossilt brensel, husdyrhold og avskoging har ført til at verdens CO₂-nivåer nå er mer enn 50 prosent høyere enn før masseindustrialiseringen, skriver The Guardian.

Ifølge NOAA er karbondioksidnivåene i dag på nivå med hva de var for rundt fire millioner år siden.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.