Tall lagt frem av NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i USA viser at CO₂-nivået i atmosfæren passerte «dramatisk grense» i fjor.

CO₂-nivået i atmosfæren var i fjor på 417,06 ppm (parts per million, som betyr «millon-deler») noe som anslagsvis skal være mer enn 50 prosent høyere enn det var i førindustriell tid (1850–1900).

– 50 prosent mer enn førindustriell tid er jo for så vidt en kunstig milepæl, men det er likevel en veldig viktig milepæl, sier klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero til NRK.

CO₂-nivået økte med 2,13 ppm i 2022. Det er den fjerde høyeste økningen noen gang.

– Disse målingene er virkeligheten som gir oss et lite dask i ansiktet, sier Samset.

De elleve siste årene har alle hatt ppm-økninger på over 2,0, noen som tidligere ikke har vært registrert i de 65 årene som NOAA har gjort målinger.

– Det er neste steg i en veldig dramatisk utvikling som vi har sett over lang tid; det blir mer drivhusgasser for hvert eneste år som går, sier Samset.

Også mengden metan i atmosfæren økte kraftig i 2022, og konsentrasjonen av metan i atmosfæren er nå to og en halv gang høyere enn i førindustriell tid.

Norske forskere hevder at spesifikke bydeler i Oslo er mer utsatt for global oppvarming enn andre

Her innrømmer imidlertid forskerne at de ikke vet hvorfor mengden metan i atmosfæren øker.

– For metan er vi ikke helt sikre på hvorfor konsentrasjonen går opp så raskt som den gjør, sier Samset, og legger til:

– Når vi regner sammen alt det og ser på hvor mye naturen tar opp, burde egentlig økningen i metan vært litt lavere. Så det er noe her som vi ikke helt har forstått.

NOAA skriver at konsentrasjonen av CO₂ i atmosfæren nå er like høyt som det var i pliocen-epoken for rundt 4,3 millioner år siden.

– Det er nå ekstremt mye drivhusgasser i atmosfæren i forhold til hva det var. Langt, langt utenfor noe vi mennesker har sett gjennom hele vår eksistens som art, sier Samset.

– Det er forårsaket av oss. Det har gått veldig, veldig fort, og vi vet fra tidligere tiders klima hvor dramatisk annerledes forholdene var forrige gang det var så store mengder drivhusgasser i atmosfæren, legger han til.

Det Samset ikke legger mye vekt på, er det faktum at for 4,3 millioner år siden var temperaturen nesten 4 grader varmere enn i dag, og havnivået var cirka 23 meter høyere.

– Selv om forholdene ikke blir slik de var for mange millioner år siden, er det en pekepinn på hvor store endringer vi nå kan vente oss, avslutter klimaforskeren.


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.