Avtalen ble søndag signert av næringsminister Jan Christian Vestre og Indias handelsminister Piyush Goyal. Den kan få stor betydning for norsk næringsliv. Med avtalen fjerner India tollen på nesten all norsk eksport til India. 

Som de gode menneskene vi nordmenn er, klarte Norge å forhandle inn et kapittel som mistenkeliggjør Indias forhold til menneskerettigheter.

Jobbskapning og økonomisk vekst

India har undertegnet en handelsavtale med Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. Avtalen innebærer en forpliktelse til å investere 91 milliarder euro i India og forventer å skape én million arbeidsplasser i India de neste 15 år. 

India har forpliktet seg til å redusere importtollen på industriprodukter fra de fire europeiske landene som utgjør Det europeiske frihandelsforbund (EFTA).

Første indiske frihandelsavtale med Europa

– Den banebrytende avtalen mellom India og EFTA vil gi betydelige økonomiske fordeler som bedre integrerte og mer robuste forsyningskjeder, nye muligheter for bedrifter og enkeltpersoner på begge sider, noe som vil føre til økt handel og investeringer, jobbskapning og økonomisk vekst, skriver EFTA i en pressemelding søndag.

Ifølge Indias handels- og industriminister Piyush Goyal er det første gang India inngår en avtale med en viktig økonomisk blokk i Europa.

Verdens største vekstmarked

Avtalen omfatter varer og tjenester, investeringer, immaterielle rettigheter, offentlige anskaffelser, handel og samarbeid om tvister. Ifølge Goyal vil den gi indiske eksportører tilgang til europeiske og globale markeder mens EFTA får adgang til verdens kanskje største vekstmarked.

India og EFTA må ratifisere avtalen. Sveits planlegger å gjøre det innen neste år.

Vestre poserer godhet

Frihandelsavtalen ble undertegnet i New Delhi av Goyal, hans sveitsiske kollega Guy Parmelin, Islands utenriksminister Bjarni Benediktsson, Liechtensteins utenriksminister Dominique Hasler og Norges nærings- og handelsminister Jan Christian Vestre som omtalte menneskerettighetsspørsmål som noe av det vanskeligste i relasjonen Norge/EFTA og India – skal vi tro indiske medier.

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.