Avtalen som har en listepris på 55 milliarder dollar, er den største ordre innen sivil luftfart noensinne, ifølge IndiGos administrerende direktør Pieter Elbers.

Under mandagens åpning av Paris Airshow ble historiens største flyavtale annonsert. Budsjettselskapet IndiGo som har en andel på 57,5 prosent av det indiske hjemmemarkedet, har lagt inn en ordre på 500 smalkroppsfly fra Airbus.

Kraftig vekst i indisk luftfart

Multimilliard-avtalen er den største noensinne målt i antall fly og overskygger Air Indias kjøp av 470 fly tidligere iår. 

Indias to største flyselskaper ser for seg en kraftig økning av den regionale efterspørselen efter flyreiser:

– Dette er bare begynnelsen, det kommer mer fremover. Med Indias økonomiske vekst og veksten i landets luftfartsmarked er dette rett tidspunkt for en bestilling som denne, ifølge Pieter Elbers.

Flyene skal leveres mellom 2030 og 2035.

Indiske flyselskapers kamp for å holde tritt med verdens raskest voksende luftfartsmarked utfordrer produsentenes produksjonskapasitet og utsletter alt av gamle bransjerekorder.

– Denne nye ordren vil befeste det strategiske forholdet mellom IndiGo og Airbus. Med denne nye ordren har IndiGo siden starten i 2006 bestilt ialt 1330 fly fra Airbus, heter det fra IndiGo.

– Ordreboken er nu på nesten 1000 fly og strekker seg langt inn i neste tiår. Det gjør det mulig for IndiGo å oppfylle sitt oppdrag i India, erklærte Pieter Elbers.

Indiske selskaper har i overkant av seks prosents andel av verdens luftfarts samlede ordrebøker, bare overgått av USA.

Ordren er på 500 fly i A320-familien som omfatter A320neo, A321neo og A321XLR og har en anslått listepris på 55 milliarder USD, men det er sannsynlig at IndiGo får en betydelig rabatt.

Ordren er et stort løft for europeiske Airbus som ligger i hard kamp med amerikanske Boeing om indiske markedsandeler.

IndiGo

IndiGo er det største asiatiske lavprisselskapet målt i størrelse på jetflåten og antall passasjerer – og fjerde største transportør i Asia. Flyselskapet hadde fraktet 300+ millioner passasjerer pr. november 2022.

Flyselskapet opererer 1600 daglige flyvninger til 101 destinasjoner – 75 innenlands og 26 internasjonale. Det har hjemmehavn på Indira Gandhi internasjonale lufthavn, Delhi.

IndiGo ble rangert som det tredje mest punktlige flyselskap globalt i 2021. 

 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.