Koronafrykt og karanteneregler skremmer folk fra å fly, og flyselskapene går med dundrende underskudd. Foto: AP / NTB

Koronapandemien har i år krympet omsetningen til flyselskapene med 60 prosent, ifølge bransjeorganisasjonen IATA.

– Covid-19-krisen truer eksistensen til luftfarten, og 2020 vil trolig gå inn i historien som det verste året noensinne, ifølge International Air Transport Association (IATA), som har 290 flyselskap verden over som medlemmer.

Koronafrykt og karanteneregler skremmer folk fra å fly, og selv om flyselskapene i gjennomsnitt har kuttet kostnader med 9 milliarder kroner daglig siden krisen begynte, har satt fly på bakken og sagt opp ansatte, taper de penger som aldri før.

IATAs medlemmer anslo i juni at de ville gå med 760 milliarder kroner i underskudd i år, men anslaget er nå oppjustert til nærmere 1.070 milliarder kroner.

Selv om en koronavaksine snart kan tas i bruk, vil det gå lang tid før folks reiselyst blir som før, frykter IATA.

I sin prognose for neste år anslår bransjeorganisasjonen at medlemsbedriftene vil gå med rundt 350 milliarder kroner i samlet underskudd. Den forrige prognosen lød på drøyt 140 milliarder i underskudd.

– Denne krisen er ødeleggende og uforsonlig. Grenene må gjenåpne uten karantenetiltak slik at passasjerene kan fly igjen, sier IATAs generaldirektør Alexandre de Juniac.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂