St. Mary’s College i Notre Dame, Indiana vedtok i juni 2023 at menn som lot som de var kvinner skulle få tilgang til skolen. Vedtaket skulle gjøres virksomt ved neste akademiske skoleår. Men to unge, kvinnelige studenter protesterte.

Dette ville underminere 180 år med tradisjon ved skolen, som siden den ble opprettet i 1844 kun har godkjent kvinnelige studenter. Samtidig ville det være et åpenbart brudd på totusen år med kristne tradisjoner, skriver Nicole Ault i Wall Street Journal.

Macy Gunnell er sophomore ved skolen, hun er altså i gang med sitt andre år som student. Hun reagerte da hun fikk høre om dette vedtaket ved en tilfeldighet i november.

– Det som skremte meg med politikken er det faktum at den ikke var i samsvar med skolens tradisjoner og grunnleggende katolske tradisjoner.

Gunnel fikk med seg medstudent Claire Bettag, og startet en aksjon. De hang opp plakater på campus med et velkjent bibelsitat fra 1. Mosebok, 5.2:

Til mann og kvinne skapte han dem.

En forelder startet en Facebook-gruppe og fikk hundrevis av foreldre og tidligere studenter ved skolen til å engasjere seg. En underskriftskampanje skaffet 21.000 underskrifter.

Innsatsen var ikke uten konsekvenser for de unge kvinnelige studentene. Bettag sier hun mottok trusler fra andre studenter som ba henne om å «følge med» og «passe ryggen sin».

Men de fikk også støtte. Biskop Kevin Rhoades var en av disse.

Saint Mary’s avviker fra fundamental katolsk lære om kvinnens natur og kompromitterer dermed selve identiteten sin som en katolsk kvinnes høyskole, sa Rhoades.

Svært få ansatte ved skolens fakulteter støttet de to kvinnelige studentene. Skolens president Katie Conboy sto på sitt vedtak, som hun beskrev som en «oppdatering».

Den reviderte policyen viser vår forpliktelse til å tilby et inkluderende miljø som svarer på behovene til alle kvinner, skrev Conboy i et brev til studenter og ansatte i november.

Men en måned senere måtte hun snu. Alumni ved skolen har opprettet Loretta Trust som skal forsikre at skolen følger opp i praksis, og ikke forsøker seg på lignende endringer i framtiden. 463 tidligere studenter har underskrevet et opprop som ber om at det opprettes sak mot Conboy for å ha neglisjert studentenes ønsker.

To unge studenter gikk mot hele etablissementet ved den katolske skolen, og de vant. Dette vil trolig motivere andre studenter ved andre skoler til å følge opp.

Kjøp «Normløst» av Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.