Ukrainas vise­forsvars­minister, general Ivan Hawryluk. Foto: Ukrainas forsvars­departement / X.

Ukraina kan ikke konkurrere med Russland i mengden soldater, stridsvogner eller skyts, men med høy­tekno­logiske våpen og systemer fra utlandet er vi effektive på slagmarken, sier Ukrainas vise­forsvars­minister Ivan Hawryluk.

Våpnene fra Vesten er bedre enn Russlands, men problemet er at det ikke finnes nok av dem, og det er bare mer av alt – raketter, ammunisjon, droner – som kan sikre suksess, sier Hawryluk mandag i et intervju med Die Welt.

Russland har fordelen av å ha planlagt denne krigen i årevis, fastslår han:

Ukraina kan ikke konkurrere med den russiske føderasjonen når det gjelder ressurser, økonomi, personell, forsvarsindustriens kapasitet eller omfanget av våpenproduksjonen. Russland har akkumulert våpen i flere tiår og har forberedt seg på en krig med Ukraina i flere år.

Selv mangler Ukraina nok av det som skaper fremgang:

Mange utenlandsproduserte rakettvåpen, flerrørs-rakettkastere og artillerisystemer som er anskaffet til Ukraina, har bevist sin effekt på slagmarken, og sammenlignet med russiske fabrikater er de overlegne. Men vi trenger flere moderne våpen fra våre partnere.

Våpnene som leveres i øyeblikket, holder såvidt til å forsvare status quo, men ikke til å gjenvinne terreng:

Vestlige våpenleveranser er av avgjørende betydning for oss. Mengden og typen våpen vi trenger fra våre partnere, vil naturligvis avhenge av oppgavene ved fronten og operasjonene som vår generalstab planlegger. Hvis det handler om forsvar, om å demme opp for angrep, er det en viss mengde. Hvis målet er å samle reserver til en motoffensiv, er det nødvendige volumet av militær støtte betydelig større.

Radikale endringer ved fronten vil kun være mulig gjennom en kompleks kombinasjon av mange tiltak, analyserer Hawryluk.

Uten et tilstrekkelig antall F16-fly, bomber til langtrekkende artillerisystemer, ATACMS-raketter, Storm Shadow/Scalp (britiske og franske cruiseraketter, red.), flerbruksdroner og andre moderne våpen, er det vanskelig å skape betydelige endringer ved fronten.

Krigens aritmetikk er enkel, forklarer den ukrainske generalen: Du må ha tallmessig eller teknologisk dominans. Men Ukraina har ingen av delene uten radikalt større forsyninger fra Vesten.

Etter slutten på den kalde krigen fikk ikke europeiske våpenprodusenter større ordrer i lang tid. Det virker som om ingen unntatt russerne har forberedt seg på lange kriger. Og det å utvide produksjonen og ta i bruk ny kunnskap skjer ikke over natten.

Ammunisjonsmengden er helt avgjørende, forklarer Hawryluk:

Hvis vi bare har et begrenset antall artillerigranater med lang nok rekkevidde til å ødelegge fiendens logistiske og militære infrastruktur, betyr det at fienden vil klare å forsyne sine enheter ved fronten med så mye ammunisjon og drivstoff som mulig.

Det er fremdeles personell og skyts som er viktigst, men dronenes rolle er blitt viktigere, sier generalen.

Utfører et bredt spekter av oppgaver, fra rekognosering og fjernmåling til valg av mål og finstilling av sikte. Droner forbedrer artilleriet vesentlig, for eksempel når de «belyser» et mål og kan stille inn siktet i sann tid.

Men slikt utstyr krever også mer personell som har gjennomgått spesialopplæring, poengterer han.

Hawryluk ønsker ikke å spekulere i utfallet av krigen. – Det er bedre å fokusere på konkrete oppgaver, sier han.

Generalen sier det ikke rett ut, men det han sier viser mer enn klart nok at det er Vesten som avgjør graden av motstand Russland vil møte.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.