Professor Dag Øistein Endsjø har meldt direktøren i Vinmonopolet til politiet. Grunnen er salg av to viner fra Israel.

– Jeg setter pris på menneskerettigheter og mener det er viktig å respektere internasjonal rett. Derfor gjør jeg dette, sier Endsjø til Vårt Land.

Han er professor i religionsvitskap ved Universitetet i Oslo. Torsdag anmeldte han altså administrerende direktør i Vinmonopolet, Elisabeth Hunter til politiet.

Endsjø anmelder Hunter for heleri, da han mener hun har utbytte av en straffbar handling.

I politianmeldelsen bruker Endsjø sterke ord, og viser til flere paragrafer i straffeloven. Han beskylder Elisabeth Hunter for å ha utbytte fra både tyveri, forbrytelser mot menneskeheten og brudd på folkerettslige regler og skikker for krigføring.

Eksempler på det siste er blant annet:

  1. Voldtekt
  2. Mord eller massemord
  3. Mishandling og tortur av krigsfanger eller sivile
  4. Plyndring eller vilkårlig ødeleggelse av eiendom
  5. Ødeleggelser uten militær årsak, for eksempel angrep på barnehager, sykehjem eller sykehus

Vinene er produsert i en israelsk bosetting som ligger mellom de palestinske byene Ramallah og Nablus. Størsteparten av denne bosettingen er bygd på privat palestinsk land, skriver Dag Øistein Endsjø i anmeldelsen og viser til organisasjonen Peace Now og avisen The Times of Israel.

Han mener dette gjør at vinproduksjonen kommer inn under den norske straffelovens definisjon av tyveri. I tillegg kobler han altså inn paragrafer som dekker forbrytelser mot menneskeheten og brudd på folkerettslige regler og skikker for krigføring.

Vinmonopolet ønsker ikke å kommentere saken.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.