SV har fått anfektelser for Oljefondets eierskap i våpenprodusenter og ønsker å forby slike investeringer. Men hvem er det Kari Elisabeth Kaski nevner som eksempel: Israel.
SV har ikke sagt noe når regjeringen har fjernet alle hindre for eksport av våpen til Ukraina. Men SV vil at Israel ikke skal kunne forsvare seg mot Hamas.
SV synes ikke å sanse at de viser sin partiskhet.

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski i regjeringens støtteparti SV ønsker å forby Oljefondet å investere i våpenselskaper.

Hun sier til E24 at hun frykter Norge kan bli sett på som profitør på Gaza-krigen på grunn av Oljefondets våpenaksjer. Bakteppet er Israels krigføring i Gaza etter terrorangrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

Kaski ønsker ikke at oljefondet skal eie aksjer i selskaper som selger våpen til Israel.

Oljefondets etiske regler åpner i dag for utelukkelse eller observasjon av selskaper som selger våpen som blir brukt til å bryte folkeretten i væpnede konflikter. Det holder ikke, mener Kaski.

– Vi må utelukke all våpenproduksjon fra Oljefondet. For det er tydeligvis altfor vanskelig å avklare når våpen blir brukt til systematiske brudd på folkeretten, sier hun til E24.

Etikkrådet har tidligere påpekt overfor E24 at det må kunne fastslås at Israel bryter humanitærretten for å vurdere slike utelukkelser.

– Dette krever ikke en politisk vurdering, men er et juridisk spørsmål som først må avklares, sa Etikkrådets leder Svein Richard Brandtzæg i desember. (NTB)

Man aner at anklagene mot Israel for Den internasjonale straffedomstolen er bare første trinn i en prosess som på sikt kan føre til at Israel står forsvarsløs.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

 

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.