NTB har en lang sak om at Xi Jinping fortsetter å bekjempe korrupsjon selv om det koster. Dagsnytt gjengir saken med samme vinkel: Xi er «ren» og imot korrupsjon. En hederlig diktator.

Det er en lang tradisjon å hylle dikatorer for å være ubestikkelige.

Nylig skrev NTB en lang artikkel på 100-årsdagen for Lenins død uten å nevne ordet «terror».

Saken om Xi og anti-korrupsjonen er langt mer nyansert enn det NTB gjengir. Det er NTB som disponerer og vinkler AFP-meldingen til Xis fordel.

Langt ned i artikkelen står det hva som er den virkelige grunnen til utrenskningen: å øke kommunistpartiets kontroll.

President Xi varsler nå at han skal renske ut inngrodde funksjonsfeil innen finans, banksektoren og statlig eide sektorer. Dette til tross for eiendomskrise, høy offentlig gjeld og kronisk mangel på vitalitet i økonomien.

– Xi anser rett og slett ikke økonomisk stabilitet som hovedproblemet, sier Alex Payette til nyhetsbyrået AFP. Payette er toppsjef i konsulentbyrået Cercius Group, som spesialiserer seg på kinesisk innenrikspolitikk.

Alex Payette sier at Xi har siktet seg inn på flere kritiske industrier for å dempe virkningen av utenlandske sanksjoner og tvinge økonomien som helhet inn under kommunistpartiets kontroll.

– For presidenten handler de fleste sakene om kadrer som er villedet vekk fra den korrekte ideologiske grunnmuren i partiet. Degenererende korrupsjon stammer direkte fra markedsmekanismene og utenlandske ideer, sier Payette. (NTB)

Dette er meget interessant. Økonomi er underordnet ideologisk fasthet og lojalitet. Forbereder Xi Kina på krig?

Hvis Xi skal ta Taiwan, begynner han å få dårlig tid. For hvert primærvalg hvor Trump fosser frem, stiger nervøsiteten i Beijing.

Xi setter lojalitet høyere enn fortjeneste. Han ser profitt som en trussel hvis den ikke er under kommunistpartiets, altså hans, kontroll.

Ifølge førsteamanuensis Victor Shih ved Universitetet i California ser ikke Xi noen motsetning mellom å renske opp i økonomien og å risikere turbulens i nøkkelsektorer.

– Han vil at tjenestemenn skal være rene og effektive, men har redusert lønninger og bonus for det store flertall. Det gjør det fristende å engasjere seg i korrupsjon, sier Victor Shih til AFP.

Finanssektoren var i ferd med å bli for uavhengig.

Tidlig i januar lanserte Xi sterkere lut for å løse problemet med alvorlig og kompleks korrupsjon. Initiativet har ringet inn tidligere ansatte i statlige banker og i olje- og tobakksindustri de siste ukene.

Professor Andrew Wedeman ved Georgia State University studerer den siste kampanjen.

– De siste sakene markerer et skifte fra elitebyråkrater til blådress. Denne endringen tyder på at fraksjonselementet i opprenskningen over tid blir mindre, sier Andrew Wedeman.

Både forsvarsministeren og utenriksministeren er blitt skiftet ut på en måte som ikke hadde noen naturlig grunn. Flere tjenestemenn i organisasjonen for atomvåpen er sparket. Det kan være illevarslende.

Wedeman utelukker ikke at noen av ofrene for utrenskning ble plukket ut på grunn av antatt manglende lojalitet til president Xi.

– Dermed kan offensiven mot finanssektoren enten skyldes funksjonsfeil eller at Xi mener denne sektoren var i ferd med å bli for uavhengig og dermed en trussel mot presidentens makt, sier han.

Xi oppfører seg mer og mer som en blanding av keiser og kommunistisk diktator. Han styrer med jernhånd. Taiwan valgte nylig en president som går inn for selvstendighet – ikke nødvendigvis løsrivelse, men selvstendighet.

Det kan hende at dette har provosert Xi og fremskyndet invasjonsplanene.

 

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.