En kvinne sitter ute på en kafé i bydelen Tajrish i Teheran den 29. april 2023. Etter Mahsa Aminis død har flere kvinner i Iran vist åpen trass mot landets påbud om hodeslør for kvinner. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB.

Nobel fredspris for 2023 er blitt tildelt Narges Mohammadi, en iransk menneske­retts­aktivist. Hun har gjort betydelige offer i sitt utrettelige arbeid for kvinners rettigheter, kampanjer mot dødsstraff og forsvar av politiske fanger og menneske­rettighets­forkjempere.

Selv om denne prestisje­fylte prisen hedrer hennes omfattende engasjement for freds­aktivisme, representerer den også en prisverdig anerkjennelse av den voksende bevegelsen for «Kvinne, liv, frihet» i Iran, utløst av den tragiske døden til Mahsa Jina Amini i varetekt hos moral­politiet i Den islamske republikken i 2022.

Å reflektere over denne prisen gir en mulighet til å vurdere «freds­aktivisme» som et sentralt tema og understreker viktigheten av aktivisme i et totalitært regime der kampen dreier seg om menneskelige verdier. Det tjener som et håpefullt svar på en tilsyne­latende håpløs situasjon.

Fra et politisk psykologisk perspektiv kan aktivisme manifestere seg som individuell atferd, men dens dype innvirkning på det sosiale miljøet er ufornektelig. Spesielt innenfor rammene av sosiale bevegelser dreier diskusjonen seg om å gjøre aktivisme smittsom og fremme dens vekst og oppmuntring i samfunnet, spesielt innen under­trykkende regimer som bruker brutalitet for å kvele ethvert forsøk på endring. Aktivisme innebærer en følelse av «jeg bryr meg om det som skjer rundt meg» og «selv om det er så mørkt, søker jeg å tenne en gnist». Det er en moden, motstands­dyktig og modig mentalitet forankret i troen på individets kraft – en mentalitet som endrer forholdene til tross for betydelige utfordringer.

Iran har mangfoldige kulturelle og ideologiske opposisjons­grupper mot Den islamske republikken, som har opplevd 45 år med under­trykkelse og separasjon som styrings­metoder. Regimet har historisk kategorisert disse gruppene som «andre» og «utgrupper» og betraktet dem som fundamentalt annerledes, og dermed ufortjent av eksistens. Det er i hovedsak Den islamske republikkens nasjonale og inter­nasjonale tese. Dette perspektivet har forblitt uendret etter fremveksten av bevegelsen «Kvinne, liv, frihet».

Mens Den islamske republikken utøver vold for å håndtere disse trans­formative og uunngåelige samfunns­skiftene, er den pågående kampen til bevegelsen «Kvinne, liv, frihet» i Iran et vitnesbyrd om den essensielle rollen aktivisme spiller. Med denne bakgrunnen rettes analysen mot evaluering av effektive mekanismer for freds­aktivisme, spesielt i mangfoldige settinger der «anner­ledeshet» betraktes som en negativ egenskap.

En fascinerende ramme for aktivisme kan involvere et skifte i subjekt og posisjon, rettet mot krav og kamp for rettigheter fra innenfor gruppen til å kjempe for dem utenfor gruppen. Dette innebærer sentraliserte grupper som forsvarer marginaliserte, menn som står opp for kvinner, religiøse grupper som støtter irreligiøse, og til og med en minoritet som kjemper for andre minoriteter. Målet er primært å kjempe for rettighetene til de som kanskje ikke er lik oss, men som har sine iboende rettigheter.

Denne tilnærmingen bidrar betydelig til å bygge allianser og koalisjoner blant forskjellige grupper og fungerer som en antitese til strategiene brukt av totalitære regimer, som Den islamske republikken. Kanskje vil følelsen av tilknytning i fremtiden ikke utledes fra statiske gruppe­identiteter som nasjonalitet eller religion, men fra dynamiske handlinger mellom grupper – som å kjempe for rettighetene til «den eksotiske andre».

Imidlertid strekker denne debatten seg utover aktivisme og menneske­rettighets­forsvar innenfor en autoritær kontekst; den berører også området inter­nasjonal solidaritet. Mens vi uttrykker dyp takk­nemlighet for anerkjennelsen av innsatsen mot Den islamske republikken gjennom Nobels fredspris, er vinneren selv, sammen med alle frihets­kjempere i dette landet, fortsatt fengslet. Kampen er ikke ferdig, så bli med oss…

 

Tabassom Fanaian er forsker og foreleser i politisk psykologi.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.