Oscar Anderson (102) risikerte liv og lemmer for å forsvare Norge under andre verdenskrig. Nå risikerer han å miste sykehjemsplassen sin.

– Jeg husker en torpedo som traff maskinrommet på skipet. To av mine venner ble sannsynligvis drept momentant. To fine gutter fra Tønsbergområdet. Vi andre rakk så vidt å komme oss i livbåtene før skipet sank ned i havets dyp, forteller krigsseiler Oscar Anderson til Nettavisen.

102-åringen var en av sjømennene som fraktet livsviktige varer og materiell for de allierte under andre verdenskrig.

Den siste tiden har han bodd på sykehjemmet Richmond Village Center fordi kona hans, June Anderson (82), har blitt for dårlig til å ta vare på ham.

Sykehjemsregningen havner på nesten 90.000 kroner hver måned. Til tross for at kona June har solgt smykker for å betale regningene, strekker ikke pengene til.

Det eksisterte en oppfatning blant nordmenn om at krigsseilerne hadde levd livets glade dager på de syv hav, mens vanlige folk ofret seg under krigen.

Sjøfolkene ble behandlet deretter, og Anderson flyttet derfor til England.

For øyeblikket lever Anderson av en spleis kalt «Trygghet for krigsseiler Oscar Anderson (102)», startet av NTL Veg og Norsk Sjømannsforbund.

Krigsseileren

Sistnevnte har finansiert Andersons sykehjemsopphold i flere måneder. Håpet er at den norske stat skal stille opp og hjelpe den tidligere krigsseileren.

Spleisen for Anderson har som mål å samle inn 500.000 kroner. I skrivende stund har det tikket inn 39.850 kroner.

– Krigsseilerne ble pålagt av norske myndigheter å stå i væpnet konflikt. Hvis ikke, risikerte de å bli straffeforfulgt. Mange av dem var bare barn, påpeker politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund, Stian Grøthe.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har gjentatte ganger fått spørsmål fra mediene om hvordan de kan løse problemet til Oscar Anderson, men hun vil kun svare på generelt grunnlag.

Ministeren påpeker at som krigspensjonist har man krav på hjelp i huset og refusjon av helseutgifter, også i utlandet.

I Oscar Andersons tilfelle er det et pleiehjem han trenger, ikke medisinsk behandling. Dermed får han ingen økonomisk støtte fra Norge.

FrP-leder Sylvi Listhaug reagerer sterkt på dette.

– Anderson fortjener en verdig alderdom. Det at han står i fare for å bli satt i en campingvogn, det kan ikke Norge være bekjent av, sier Listhaug.

Også Rødt-topp Mimir Kristjansson reagerer.

– Dette er snakk om en siste håndsrekning for de som satte livet på spill for Norge, sier Kristjansson.

Til tross for alt han har opplevd, er Anderson fremdeles lojal til landet han ble født i. Han står sterkt i troen om at «alle sikkert gjør så godt de kan».

– Jeg har ikke noe vondt å si om Norge eller nordmenn. Jeg elsker Norge, sier den tidligere krigsseileren.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.