NTB

Flere enn 2400 delegater knyttet til olje, gass og kull er til stede på klimatoppmøtet i Dubai, ifølge miljøaktivister.

Opptellingen
er gjort av Kick Big Polluters Out (KBPO), en paraplyorganisasjon der mange miljøorganisasjoner inngår.

De som har havnet på lobbyist-listen, er delegater knyttet til selskaper eller organisasjoner som jobber med fossil energi. Blant selskapene som har representanter på møtet, er ExxonMobil, BP og norske Equinor.

– Det ryktes at disse samtalene vil føre til framgang i utfasingen av fossil energi. Fossil energi-industrien er her for påvirke det utfallet så mye som mulig, hevder George Carew-Jones fra KBPO overfor BBC.

Mer åpenhet

Nye FN-regler har i år gjort det lettere å få oversikt over deltakerne enn på tidligere klimatoppmøter. For første gang er alle deltakere bedt om å oppgi informasjon om arbeidsgiver eller organisasjonen de representerer.

Å sammenligne med tidligere klimatoppmøter er derfor ikke helt enkelt. Men ifølge KBPO er antallet delegater med fossil-tilknytning i år rekordhøyt.

Slik navnet tilsier, ønsker KBPO å holde olje-, gass- og kullnæringen borte fra klimatoppmøtene.

– Storforurensernes giftige nærvær har hindret framgang i årevis, sier Alexia Leclercq fra Start: Empowerment, en av organisasjonene som inngår i KBPO.

Norsk paviljong

Ikke bare antall lobbyister, men også det samlede antallet deltakere er rekordhøyt på klimatoppmøtet i Dubai. Om lag 97.000 deltakere er registrert.

I tillegg har så mange som 400.000 mennesker angivelig registrert seg for å besøke
«den grønne sonen», utenfor området der forhandlingene foregår. Her er et stort antall utstillinger og selskaper som viser fram ny teknologi og nye løsninger som hevdes å kutte utslipp.

På klimamøtet er det i år en offisiell norsk næringslivspaviljong, som statlige Innovasjon Norge står bak. Her deltar blant andre Aker og Equinor, ifølge E24.

I forkant av møtet avviste Equinor overfor E24 at de ville drive lobbyvirksomhet i Dubai.

– Vi respekterer de politiske prosessene. Det er først og fremst en konferanse mellom land. For oss er det å kunne bringe til torgs ulike løsninger som er viktig i energiomstillingen, sa pressetalsperson Sissel Rinde.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.