Kong Charles III av Storbritannia, kong Willem-Alexander av Nederland og dronning Margrethe II av Danmark. Foto: Peter Dejong / Pool, Maja Smiejkowska / Pool og Bo Amstrup / Ritzau Scanpix – alle via AP / NTB.

Storbritannas, Nederlands og Danmarks kongehus har alle vist Israel og jødene sin deltagelse etter Hamas’ grufulle massakre den 7. oktober – men fra det norske kongehuset har det vært taust.

Den oppsiktsvekkende forskjellen ble søndag konstatert av Israels ambassadør til Norge, Avi Nir-Feldklein, under spørsmåls­runden etter et innlegg han hadde holdt for et forum i regi av Med Israel for fred (MIFF).

Som seg hør og bør for diplomater, var ambassadøren forståelig nok tilbakeholden med å felle noen dom over det som har pågått i kulissene i det norske stats­apparatet, og sa han respekterer forholdet mellom regjeringen og kongen, men påpekte altså at de nevnte tre nord­europeiske kongehusene har kondolert.

 

Nettstedet Royal Central, som er spesialist på nyheter om kongehusene verden rundt, kunne den 9. oktober opplyse at kong Willem-Alexander og dronning Máxima hadde vist Israel sin sympati etter Hamas-terroren:

The King and Queen said: “Indescribable suffering has been caused by this weekend’s attacks on Israel. We convey our condolences and feelings of solidarity to President Herzog. Our thoughts are with the Israeli people and all the families affected by the violence or in fear for their loved ones.”

Den 11. oktober var det kong Charles’ tur til å kondolere etter det den britiske monarken omtalte som et barbarisk angrep, opplyser Times of Israel.

The UK’s King Charles III called President Isaac Herzog on Wednesday to express his support for Israel following Hamas’s murderous assault on Israel this week.

According to Herzog’s office, the British monarch expressed his condolences and “deep shock” at the actions of the “barbaric” Hamas against Israeli citizens.

Herzog thanked Charles for his support of Israel, and said his comments were a “great comfort to the people of Israel and the entire Jewish people.”

I en uttalelse fra Buckingham Palace samme dag erklærte kongen at han var forferdet over massakren og bad om å bli aktivt oppdatert om saken.

Også den britiske arveprinsen reagerte:

In a separate statement, Prince William and Princess Kate said they were “profoundly distressed” by recent events and “utterly condemn” the “horrors” inflicted by Hamas on Israelis.

Også statsministeren tok uttrykkelig side med Israel:

On Sunday, Sunak slammed the “barbarity” of the “cowardly and depraved” Hamas attack and said the UK stands “unequivocally with Israel,” later offering to send aid to Jerusalem in a conversation with Prime Minister Benjamin Netanyahu.

On Monday evening Sunak attended a prayer service at the Finchley United Synagogue in North London, and said his government’s support of Israel was “unequivocal… there are not two sides to these events. There is no question of balance. I stand with Israel. We stand with Israel. The United Kingdom stands with Israel.”

Den 14. oktober deltok den danske dronning Margrethe, for anledningen kledd i sort, ved en høytidelighet i synagogen i Krystalgade i København sammen med statsministeren og utenriksministeren, meldte Royal Central dagen etter.

The national anthems of both Denmark and Israel were sung at the service. There were speeches from the Head Rabbi and Israel’s ambassador during the ceremony.

Man skulle kanskje tro at vårt eget kongehus følte en viss affinitet til de andre i bransjen som holder til rundt Nordsjøen, i alle fall det danske og det britiske. Men i akkurat denne saken har altså Norges konge valgt å holde ikke bare en lav profil, men en totalt usynlig profil.

Forskjellen gjenspeiler de fire landenes stemmegivning da et flertall av FNs medlemsland vedtok en resolusjon som forlangte våpenhvile i Gaza uten å nevne Hamas. Mens Norge stemte for resolusjonen sammen med de fleste av Vestens fiender og skurkestater for øvrig, avstod Storbritannia, Nederland og Danmark fra å stemme.

Selv Sverige, hvis kongehus heller ikke ser ut til å ha kondolert Israel etter det verste antijødiske angrepet siden andre verdenskrig, avstod fra å stemme over FN-resolusjonen. Den samlede reaksjonen fra Norges regjering og kongehus utmerker seg altså negativt vis-à-vis Israel, selv sammenlignet med et Sverige som har importert enda mer antisemittisme enn Norge, og som i sin tid praktisk talt var alliert med nazistene helt til krigslykken snudde.

Det er et åpent spørsmål hvilken side vårt land vil velge i denne nye sivilisasjons­krigen. Ordet «skam» er liksom ikke helt dekkende lenger. Hva slags inntrykk er Norge i ferd med å etterlate på den inter­nasjonale scenen?

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.