Etter et ministermøte i København er Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island enige om å forsterke samarbeidet for å returnere utlendinger uten oppholdstillatelse til stedet de kom fra.

Styrkelsen af samarbejdet sker som et led i det nordiske samarbejde på højt niveau for flygtningespørgsmål (NSHF), hvor Danmark aktuelt har formandsskabet.

Dette skriver det danske Udlændinge- og Integrationsministeriet på sin hjemmeside.

Ministrene har blitt enige om tre konkrete initiativer.

For det første øges samarbejdet mellem de nordiske migrations- og udsendelsesattachér, der er ansvarlige for udsendelsesområdet.

Disse skal møtes kontinuerlig for å sørge for å styrke samarbeidet med tredjelandene, slik at repatriering blir mulig. Samtidig skal nordiske land tilby økonomisk støtte til de landene som samarbeider.

For det andet vil de fem nordiske lande samarbejde om fælles nordiske Frontex-flyvninger fra et nordisk land til et tredjeland, således at personer uden lovligt ophold i flere af de nordiske lande kan udrejse fra ét nordisk land til et tredjeland.

For det tredje er ministrene blevet enige om at hjælpe strandede irregulære migranter i Nordafrika.

Dette betyr at migranter i Nord-Afrika på vei mot Europa skal tilbys hjemresie til opprinnelsesland.

På møtet deltok  justisministerne Emilie Enger Mehl samt Guðrún Hafsteinsdóttir fra Island, i tillegg til Sveriges migrasjonsminister Maria Malmer, Finlands innenriksminister Mari Rantanen, og den danske utlendings- og integrasjonsminister Kaare Dybvad Bek.

Kaare Dybvad Bek uttalte etter møtet:

De nordiske lande har en fælles interesse i, at udlændinge uden lovligt ophold sendes hjem. Vi skal undgå, at de rejser på tværs af vores lande og går under myndighedernes radar. Derfor har vi efter et godt møde i København besluttet at styrke samarbejdet.

Det er et afgørende princip, at udlændinge uden lovligt ophold rejser hjem. I Danmark er vi nået langt og er lykkedes med at få nedbragt antallet af afviste asylansøgere i udsendelesesposition til under 500 personer. For få år siden var antallet over 1.000 personer.

Men vi bør hele tiden stræbe efter at gøre det bedre. Både i Danmark, i de andre nordiske lande og i EU. Dagens aftale er et skridt i den rigtige retning.

Hvor effektivt dette samarbeidet vil bli gjenstår å se. Flere land har i årevis forsøkt å inngå samarbeid med opprinnelseslandene som fyller Europa med migranter. Migrantenes vilje til å returnere vil også trolig være ikke-eksisterende.

Om de nordiske landene i så fall er villige til å bruke makt for å oppnå sine mål er vel nokså tvilsomt, og trolig vil ikke dette ha noen effekt på massemigrasjonen, som fortsatt rammer Sverige hardest, selv etter regjeringsskiftet.

For de som ønsker en reduksjon i innvandringen er det dog positivt at dette faktisk er et tema, og at hele Norden kom til en enighet. Så får man vente i spenning for å se om noen endringer realiserer seg.

Les også:

Sverige: Fortsatt høy innvandring til tross for ny regjering

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.