I Göteborg skal det lages et arrangement til minne om mordbrannen på et diskotek i byen for 25 år siden som tok livet av 63 mennesker. Dette er en av de verste brannkatastrofene i Norden i nyere tid.

Det jødiske samfunnet i byen avslår derimot invitasjonen til demonstrasjonen til minne om hendelsen.

Arrangøren hadde håpet at alle mennesker, uavhengig av bakgrunn, opphav eller religion, skulle gå side om side i arrangementet til minne om diskotekbrannen i Göteborg. Men det blir ikke sånn:

«Vi velger å ikke delta. Vi må fokusere på andre ting. Vi kan ikke håndtere dette akkurat nå», sier nestleder i det jødiske samfunnet John Bratel til SVT.

Flere aktører vil være til stede, som Människan bakom uniformen (MBU), Røde Kors og Svenska kyrkan.

Tanken fra arrangøren var at medlemmer fra blant annet den jødiske forsamlingen og Göteborgs moskeer skulle gå side om side i fakkeltog fra Gustav Adolfs torg til lokalene der brannen oppsto i bydelen Hisingen.

Dette skulle gjøres til dels for å vise solidaritet med de avdøde, men også for å motvirke den store splittelsen i samfunnet. Men den jødiske forsamlingen takker altså nei til invitasjonen.

«Vi synes initiativet er fantastisk, vi støtter dette og våre muslimske brødre og søstre, men akkurat nå kan vi ikke delta», kommenterer John Bratel.

Arrangør Rozbeh Aslanian er selv en av de overlevende fra diskotekbrannen. Han er trist over at noen person, gruppe eller menighet i Göteborg føler seg utrygge. Han blir også skuffet over at fellesskap mellom grupper skal være så kontroversielt.

«Jeg synes det er ekstremt trist at når man snakker om fellesskap og konsensus og det å være en helbredende kraft, at det skal være så kontroversielt», sier Aslanian.

Han forteller at det er et stort ubehag og følelse av usikkerhet blant mange svenske jøder i dag. Han mener det politiske klimaet har endret seg til det verre.

Å delta i en offentlig demonstrasjon nå ville ifølge ham være en sikkerhetsrisiko.

«Terrortrusselnivået øker mot den jødiske institusjonen. De snakker om å drepe jøder, utslettelse av Israel. Mange opplever dette som truende», uttaler John Bratel.

Diskotekbrannen i Göteborg skjedde natt mellom 29. og 30. oktober 1998. 63 ungdommer omkom og 200 ble skadd i den påsatte brannen. Fire innvandrere fra Iran ble seinere dømt til fengsel for brannstiftelse i saken. De skal ha tent på brannen som hevn for at en av dem ikke fikk komme inn på arrangementet gratis.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.